AKP Bursa'nın orman ve kaplıcalarını altın tekellerine teslim ediyor!

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki doğal SİT alanında madencilik izni verilmesi ve turizm bölgesinin madencilik firmasına devredilmesi konusunda açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, mecliste yaptığı basın toplantısında sert tepki gösterdi.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki doğal SİT alanında madencilik izni verilmesiyle 40 bin dönüm ormanın amacı dışında kullanılacağı belirtildi. 

Bu duruma tepki gösteren CHP Bursa milletvekili Orhan Sarıbal, "Meşe ve kayın ormanları yok olacak, kaplıca suları yer değiştirecek, buna itiraz edeceğiz" dedi. 

"TURİZM BÖLGESİ AES MADENCİLİK FİRMASINA DEVREDİLİYOR"

Orhan Sarıbal'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

  • Bursa Mustafakemalpaşa ilçesindeki AES Madencilik firmasına ait Altın ve Gümüş Kompleks Madeni Tesis Alanı 1/25000 Çevre Düzeni Planı Değişikliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından bir ay süreyle (19 Ekim -19 Kasım 2017 arasında) askıya çıkarılmıştır.
  • Plan çalışmasına konu olan alan Mustafakemalpaşa ilçesi, Kömürcükadı Köyü mevkiinde yer alan 3 bin 899 hektar alanı kapsamaktadır. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25.000'lik plan notunda; planlama alanında yapılan arazi çalışması doğrultusunda söz konusu alanın ruhsat sınırları içerisinde Bahariye, Akarca, Kömürcükadı, Şapçı köylerinin yer aldığı yapılaşmış alanlar, tarım alanları ve orman alanları bulunmaktadır. İşletme ruhsatlı alanlar ise orman alanlarını kapsamaktadır.
  • Maden işletme izni verilen saha daha önce turizm bölgesi olarak ilan edilmiş ve buraya ilişkin 1/25.000 ölçekli Bursa Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Çevre Düzeni Planı onaylanmıştır. Bu nedenle plan değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Şimdi kamu yararı adı altında, maden izni verilen saha bu plandan koparılarak işletme izni verilmekte ve yaklaşık 40 bin dekarlık orman sahası altın ve gümüş çıkarılması için AES Madencilik A.Ş. firmasına devredilmektedir.

"DOĞAL SİT ALANINA MADENCİLİK İZNİ"

  • Mevcutta turizm amaçlı bir plan olan 1/25.000 ölçekli Mustafakemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Çevre Düzeni Planında Köy Yerleşme Alanı, Tarımsal Niteliği Korunacak Alan, Golf ve Konaklama Alanı, Günübirlik Tesis Alanı, Turizm Tesis Alanı, Rekreasyon Alanı, Kür Parkı, Gezinti Güzergahı Doğal Sit Alanı olarak tanımlanmıştır. Yani, madencilik yapılması için ayrılan alanda yukarıda sayılan işlevler varken bunlar kaldırılarak şirkete teslim edilmektedir.

"10 BİN METREKARE İNŞAAT İZNİ"

  • Plan notlarında dikkat çeken bir husus da yapılaşma koşullarıdır. Madenciliğe ait tesisler dışında idari, teknik ve sosyal amaçlı (dinlenme, konaklama, vb.) yapılar için 10 bin metrekare inşaat için izin verilmektedir. Bu oldukça büyük bir inşaat alanı olup, doğal alanların tümünün yerle bir edileceği anlaşılmaktadır.
  • Yapılacak madencilik faaliyeti; bölgenin en önemli jeotermal kaplıcası olan Tümbüldek Kaplıcalarını etkileyecek, deprem bölgesi ve çok sayıda fay hattına sahip bölgede yapılacak çalışmalarla kaplıca suları tamamen yer değiştirme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Kaplıca suları Bahariye Köyü de dahil geniş alanı kapsamakta ve bu alanlar maden sahasında kalmaktadır.

"MADENİN İŞLETİLMESİ İLE KAYIN VE MEŞE ORMANLARI YOK OLACAK"

  • Bu proje ile Mustafakemalpaşa ilçesine çok yakın olan bu bölgedeki kayın ve meşe ormanları yok edilecektir. İlçenin en büyük içme suyu kaynağı ve arıtma tesislerinin bulunduğu Sarpdere Arıtma Tesisleri bu madenin işletme sahası içinde bulunmaktadır. Bu alan ayrıca doğal sit alanı olan Suuçtu Şelalesinin bulunduğu ormanları kapsamaktadır. Kömürcükadı Köyünü çepeçevre saran madencilik sahası köylülerin bu köyü terk etmesine yol açacaktır.
  • Yapılacak madencilik faaliyeti; bölgenin en önemli jeotermal kaplıcası olan Tümbüldek Kaplıcalarını etkileyecek, deprem bölgesi ve çok sayıda fay hattına sahip bölgede yapılacak çalışmalarla kaplıca suları tamamen yer değiştirme tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Kaplıca suları Bahariye Köyü de dahil geniş alanı kapsamakta ve bu alanlar maden sahasında kalmaktadır.

"PLAN KARARINA İTİRAZ VE DAVA EDECEĞİZ"

 

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun kararı uyarınca Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan plan değişikliği kararı, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri tarafından yakından izlenmektedir. Karara öncelikle askı süresi içerisinde) 19 Kasım 2017 tarihine kadar) itiraz edilecek, devamında da konu yargıya taşınacaktır.