AKP 'Başkanlık referandumu' için tarih verdi!

Anayasa Komisyonu Başkanı AKP'li Mustafa Şentop, Meclis'te 330 oyun bulunması halinde referandumun 2017 ilkbaharına yetişebileceğini söyledi.

Başkanlık sistemi ve yeni anayasa için çalışmalarına hız veren AKP, yeni anayasa referandumu için tarih verdi.

Anayasa Komisyonu Başkanı ve AKP Milletvekili Mustafa Şentop, Habertürk TV'de Sibel Erdem'e açıklamalarda bulundu. Şentop, yeni anayasa metninin 1 hafta 10 gün içinde olgunlaşabileceğini 330'u bulduğu takdirde de 2017 ilkbaharında referandumun yapılabileceğini söyledi. Şentop, şunları söyledi:

"AK Parti'nin yeni anayasa ile ilgili çalışması aslında hazır. Çeşitli değişiklikler yapıldı. Son olarak da 15 Temmuz'dan sonra 3 parti arasında bir çalışma yapıldı. AK Parti de metnini gözden geçirmiş oldu. Bir hafta 10 gün içinde bir metin hazırlanmış olur. AK Parti'nin önerisi başkanlık sistemi idi. Yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı başkanlık olmadığı takdirde düşünülecek modellerdi bize göre. Parlamentoda görüşülecek ve 330'un üzerinde oy alması halinde referanduma sunulacak bir tekliften bahsediyoruz.

Biz üniter başkanlık sunuyoruz. 2012'de verdiğimiz öneri de budur. Türkiye'de federasyonu savunmanın sosyal ve tarihi temelleri yok. Başkanlık ile eyalet sistemi birbiriyle ayrılmaz değil. Biz federasyonu dışlayan, üniter başkanlık sistemi önerdik. Tarihi şartlar üniterliği zorunlu kılıyor.

İlk dört madde ile ilgili olarak yine 24. Dönemdeki önerimizde ilke bazlı olarak hiçbir değişiklik yok. Sadece 2. Maddede bazı kelimelerde, 12 Eylül'ün getirdiği, onlarda düzenleme var. İlk dört maddeyi tartışma konusu haline getirmek doğru değil."