AKP, ABD Başkanı Trump'tan iki talebini açıkladı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, ABD'nin yeni Başkanı Trump'tan iki taleplerini açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle oldu:

Mevcut anayasa değişiklik paketi, rejim değişikliğiyle ilgili bir paket değildir; sistem değişikliğidir. Bir rejim değişikliği tartışılıyor olsaydı, egemenlikle ilgili konuları içermesi gerekirdi. 

OHAL işlemlerini inceleme komisyonu kuruldu. İşten atılanlar, uzaklaştırılanlar, kapatılan dernekler, vakıflarla ilgili bir itiraz mercisi olarak 7 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştır. Gerekirse Bakanlar Kurulu birer yıl süreyle çalışma takvimini uzatabilecektir. Bu iç hukuk sürecinin objektif yürüyeceğine inanıyoruz. Gözaltı süresinin 30 günden 7 güne indirilmesi de önemlidir. İlk 5 gün içerisinde avukatla görüşme yasağı da kaldırılmıştır. KHK'lar çerçevesinde 367 kişi ihraç edilmiştir, 124 kişi de göreve iade edilmiştir.

TRUMP AÇIKLAMASI

Eski dönemde yapılan hataların tekrarlanmamasını diliyoruz. Trump yönetiminden iki konuda görüşlerini gözden geçirmelerini tavsiye ve talepte bulunuyoruz. 15 Temmuz'da darbe girişimi yapan eşkiya çetesi liderinin iadesini istiyoruz. Hem bu süreçte kendi örgütüyle haberleşmesinin kesilmesini istiyoruz. İkinci temel mesele PYD'ye verilen desteğin sona ermesidir.

REFERANDUM

Referanduma nasıl gidileceğine ilişkin Meclis kararı Cumhurbaşkanı'na gidecek, Cumhurbaşkanı onayladığı ve Resmi Gazete'de yayımladığı gün tarih ortaya çıkacak.

OHAL'e ilişkin durum da tarih ortaya çıktığında belli olacak.

ASTANA GÖRÜŞMESİ

Masada 6 yıldır savaşan taraflar var. Astana bu açıdan önemli. Biz şunu söylüyoruz, evet barış diyoruz ama adil ve kalıcı barış istiyoruz. Bu kadar eziyet çekmiş Suriye halkına kimse bir barışı dayatamaz, diretemez. Halkı temsil edenlerin kabul ettiği bir barış kalıcı olacaktır.