AKP 2 trilyonluk pazarı gördü: 'Helal Akreditasyon Kurumu' kuruluyor!

Piyasacılık ile dincilik yine yan yana ilerliyor... AKP "helal gıda" pazarında 2 trilyonluk potansiyeli görünce harekete geçti, Helal Akreditasyon Kurumu için adım attı. Kurumla ilgili tasarı TBMM Meclis Sanati Komisyonundan geçti.

TBMM, müftülüklere nikah yetkisi veren tasarının ardından Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) oluşturmak için mesai yapmaya hazırlanıyor. Bu kurum ile Türkiye’nin ihracatını artırarak "helal ürün" pazarından daha fazla pay alması hedefleniyor.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, Meclis Sanayi Komisyonunda görüşülerek kabul edildi. Gelecek hafta Meclis Genel Kurulu gündemine gelecek 16 maddelik tasarı üç daire başkanlığı ve yaklaşık 50 personelden oluşacak bir yeni akreditasyon kurumu oluşturulacak.

İdari ve mali özerkliğe sahip özel bütçeli bir kuruluş olarak çalışacak HAK, “neyin helal neyin haram olduğuna” karar vermeyecek. Bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı koordinasyonunda 2010 yılında belirlenen standartlar geçerli olacak. Kurumun amacı hem ulusal hem de uluslararası helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların ulusal veya uluslararası standartlara göre faaliyette bulunmalarını ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek olacak.

HELAL GIDA PAZARI 2 TRİLYON DOLAR

Komisyon’a sunulan bilgilere göre, başta gıda olmak üzere tekstil, kozmetik gibi birçok alanı içine alan “Helal ürün” piyasası 1,8 milyar Müslüman nüfusu kapsayan, yaklaşık 1.9 trilyon dolarlık bir pazar. Bu büyük pazarın hedefi Müslümanlar ama pazara yüzde 80’i Müslüman olmayan ülkeler hakim. Batıda ABD, Kanada, Brezilya öne çıkan ülkeler. Türkiye diğer ülkelerdeki akreditasyon kurumlarından daha farklı bir yapıyla bu pazarın içinde yer almak için adım atacak.

HAK, sadece Türkiye’de helal belgesi verecek olan şirketleri akredite etmeyecek, 36 ülkenin tamamında da helal sertifikası verebilecek olan şirketleri akredite etme imkânına sahip olacak.

"DÜNYA HELAL ZİRVESİ" ÖNCESİ YASALAŞACAK

Meclis Başkanlığına Ekim ayı başında sunulan, hızla Komisyon’da görüşülen ve önümüzdeki Salı günü de Genel Kurul’a indirilerek bir an önce çıkarılması planlanan kurum bu hız nedeniyle de tartışma konusu. Muhalefet milletvekilleri bunun 23-25 Kasım tarihlerinde Cumhurbaşkanı himayesinde İstanbul’da düzenlenecek Dünya Helal Zirvesi’ne bir hazırlık olarak yorumluyor.