Akın Öztürk tartışması sürüyor: Sen burada kal, kızının evi burada...

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin tartışmalar sürerken, Akın Öztürk konusunda da soru işaretleri devam ediyor.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ortaya çıkan ifadeler sonrası tartışmalar da sürüyor. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, komuta düzeyinde verilen ifadelerle hükümet yetkililerinin açıklamaları bir araya getirildiğinde, çok sayıda çelişkili bilgi ortaya çıktı.

‘AKAR ORTADA’ NE DEMEK?

Hulusi Akar’ın Başyaveri Levent Türkkan, tutuklanan darbecilerden Tümgeneral Mehmet Dişli’nin darbe konusunda ikna amacıyla Akar’ın odasına girdiğini, içeride 5 dakika kaldığını belirterek, “Dışarı çıktığında ‘ortada, girin’ dedi. İçeri girdiğimizde Hulusi Akar, Dişli Paşa ve bizlere hitaben ‘Yanlış yapıyorsunuz, bu böyle olmaz’ dedi” ifadelerini kullandı. Dişli’nin Akar’a ilişkin “ortada” sözünden neyin kastedildiği anlaşılamadı.

AKIN ÖZTÜRK MUAMMASI...

Akın Öztürk’le ilgili darbeci mi, arabulucu mu muamması çözülemedi. Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasında Öztürk’ün darbecileri ikna etmesi için görevlendirildiği iddia edildi. Ancak Hulusi Akar, ifadesinde buna değinmedi. Öztürk, kendisine ikna görevini Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın verdiğini söylemişti. Mehmet Dişli ise Akıncılar’a beraber geldiği Akar’ın isteği üzerine Akın Öztürk’ü aradığını, bunun üzerine Öztürk’ün sivil kıyafetlerle üsse geldiğini söyledi. Akar ise Dişli’nin bu iddiasını doğrulamadı.

Hulusi Akar, Akın Öztürk’ün helikoptere binmek istemesi üzerine, “Sen burada kal, kızının evi burada” dediğini, ısrarını reddettiğini söyledi. Akın Öztürk, ifadesinde Akar’ın kendisine “Sen burada kal, bunları iyice ikna et” dediğini iddia etti.

Mehmet Dişli ise bu konuda, helikoptere binmeden önce Genelkurmay Başkanı’nın Akın Öztürk’e “Sen burada kal bunların kontrolünü bırakma, daha sonra seni helikopterle aldıracağız” dediğini aktardı.

DİŞLİ NEDEN HELİKOPTERDE?

Hükümet yetkilileri, Hulusi Akar’ın özel kuvvetlerin düzenlediği bir operasyonla kurtarıldığını açıklamıştı. Oysa Akar’ın, darbe sabahı başarısız olduklarını anlayan darbecilerin Akıncılar’da bulunan bir helikopteri vermesiyle kendiliğinden Çankaya Köşkü’ne gittiği anlaşıldı. Tümgeneral Mehmet Dişli, Akar’la birlikte helikoptere neden bindiğine ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Hulusi Akar ise bu konuda isteğin Dişli’den geldiğini iddia etti. Akar, helikoptere ateş edilmemesi amacıyla Dişli’nin “Ben telefonla buna karşı irtibat kuracağım” diyerek helikoptere bindiğini kaydetti. İfadeye göre Dişli, helikopterdeyken bazı yerleri aradı.