Ak troller basın özgürlüğü raporunda yer buldu: Manipülatörler

Freedom House'un yayınladığı 'İnternette özgürlük: 2017' raporunda Türkiye'den 'AK troller' de manipülasyon odağı olarak kayda geçti.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, "İnternette özgürlük: 2017" raporunda Türkiye'nin, özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer aldığını bildirdi. 

65 ülkede internet yasakları ve sınırlamalarını inceleyen rapor,  "32 ülkede internet özgürlüğü geçen yıla göre kötüye gitti. Ukrayna, Mısır ve Türkiye en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler oldu" dedi. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından düzenlenen ByLock operasyonlarına dikkat çekilen raporda, "Binlerce akıllı telefon kullanıcısı sadece kriptolu mesajlaşma uygulaması ByLock'u indirdikleri için gözaltına alındı. Uygulama Apple ve Google store'da kamuya açıktı ve isteyenin indirmesi mümkündü" ifadelerine yer verildi. 

Raporun "bilgi kirliliği" ve "yalan haber" bölümünde de Türkiye'den ilginç bir gruba yer veriliyor.

Raporda, Türkiye'de "AK Troller" olarak adlandırılan ve iktidardaki AKP tarafından desteklendiği iddia edilen 6 bin kişinin, sosyal medyada tartışmaları manipüle ettiği, gündem yarattığı ve muhalif isimlere karşılık vermek için çalıştığı belirtildi.

Muhalif gazetecilerin sosyal medya hesaplarının da hacklendiğini ifade eden Freedom House, "Hacklenen hesaplardan sahte mesajlar yayınlandı ve hükümetten özür dilendi" dedi.

Raporda, erişimin kısıtlanması ya da bilinçli olarak yavaşlatılması konusunda Türkiye'den "Siyasi anlamda zorlu dönemlerde hükümet WhatsApp sohbet uygulamasına erişimi ya yavaşlattı, ya da tamamen uygulamayı ulaşılamaz hale getirdi" örneği verildi.