Açlık sınırı bin 658 TL, asgari ücret bin 603 TL...

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi, Şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre asgari ücretin bin 603 TL olduğu Türkiye'de, açlık sınırı bin 658 TL oldu. Yoksulluk sınırıysa beş bin 738 TL.

Haber Merkezi

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Şubat 2018 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük 55,27 TL, aylık 1.658 TL’lik harcama yapması gerekiyor.

Dört kişilik bir ailede her ferdin sağlıklı beslenmesi için alması gereken gıdaların maliyeti yaşa ve ürün grubuna göre farklılık gösteriyor. Günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu 15,29 TL ile peynir, çökelek vb. ürünler oluştururken, bu ürünleri et, tavuk ve balık 9,62 TL ile takip ediyor. Süt ve yoğurt için yapılması gereken harcama tutarı 7,37 TL, ekmek için yapılması gereken harcama tutarı ise günlük 3,54 TL. Katı yağ 2,32 TL’lik, sıvı yağ ise 1,25 TL’lik masraf yapılması gereken ürün grupları. Sağlıklı bir beslenme için dört kişilik bir ailenin sebze ve meyve için ayırması gereken bütçe ise 7,22 TL. Yumurtaya 0,85, şekere ise 0,58 TL harcama yapılması gerekiyor. 

4 Kişilik ailenin sağlıklı beslenmek için yapması gereken minimum aylık gıda harcaması AÇLIK SINIRI olarak belirlenmektedir. Bu verinin Hanehalkı tüketim harcamasına dağıtılması ile elde edilen veri ise bize YOKSULLUK SINIRINI vermektedir. Tüketim Harcama Kalıbı dikkate alınırken, tüm içecekler, tütün ve gıda harcamaları bir kalem olarak belirlenmiştir.