AB'den 'vize muafiyeti' ile ilgili yeni karar

AB, "vize serbestliği" ile ilgili Türkiye'yle yeni bir toplantı yapma kararı aldı.

AB ve Türkiye, vize serbestisi şartlarından Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu sonuçlandırmak için yeni toplantı yapacak.

Brüksel'de olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile vize serbestisi konusunu görüştü. Taraflar, hem AB'nin hem de Türkiye'nin yeniden değerlendirme yaparak Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik konusunu sonuçlandırmak için yeni bir toplantı yapma konusunda mutabık kaldı. 

NE OLMUŞTU?

AB Komisyonu, 4 Mayıs'ta Türkiye vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat etmesini öngören bir tavsiye kararı almış ancak vizelerin kaldırılabilmesi için 72 kriterden geriye kalan beşinin de tamamlanması gerektiğini belirtmişti.

Bu şartlar, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi'nin etkin şekilde uygulanması, suçluların iadesi alanında AB üyeleriyle etkin bir işbirliği, Europol ile operasyonel iş birliği anlaşması, AB standartlarıyla uyumlu kişisel verilerin korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, "örgütlü suçlar ve terör" ile ilgili kanunların AB'ye uygun hale getirilmesi olarak sıralanmıştı.