ABD: YPG'nin sözünü tutmasını bekliyoruz

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Cerablus'un IŞİD'den alınmasının örgüte büyük bir darbe vurduğunu belirterek, YPG'nin, Fırat'ın doğusuna çekileceklerine dair sözlerini tutmalarını beklediklerini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Peter Cook, Cerablus operasyonuna katılan ÖSO unsurlarının koalisyon güçlerinin de desteğiyle Cerablus’un kontrolünü ele geçirdiğini, IŞİD savaşçılarının büyük ölçüde kentten çıkarıldığını söyledi.

Türk tankları Suriye'de örgütün son direnişini kırmak ve el yapımı bombaları temizlemek için operasyonların devam ettiğini ifade eden Cook, koalisyon güçlerinin Cerablus operasyonuna bugün tek hava saldırısı desteği sunduğunu bildirdi. Menbiç’in ardından, Cerablus’un da örgütten alınmasının IŞİD’e karşı yürütülen askeri operasyonun önemli bir kilometre taşını oluşturduğunu anlatan Cook, "Bu IŞİD’e vurulan ağır bir darbe. Cerablus operasyonu özellikle askeri operasyonlar kapsamında ileriye dönük önemli bir adım" değerlendirmesinde bulundu.

'IŞİD'İN KENTE SIZMALARINI ÖNLÜYORLAR'

Cook, PYD/YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilip çekilmediklerine ilişkin bir soru üzerine şöyle konuştu: "Menbiç’in kurtarılması için savaşan Demokratik Suriye Güçleri'nin bazıları beklenildiği gibi Fırat nehrinin doğu tarafına geri döndü. Bazı unsurları ise IŞİD militanlarının kente olası sızmalarını önlemek ve şehrin el yapımı patlayıcılardan temizlenmesi için varlıklarını sürdürüyor." Cook, YPG’nin operasyonların ardından Fırat’ın doğusuna çekileceklerine dair sözleri tutmalarını beklediklerini vurguladı.