AB: İdam cezasını getiren hiçbir ülke AB üyesi olamaz

Almanya'nın hükümet sözcüsü ve AB’nin Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye’deki idam cezası tartışmalarıyla ilgili “İdam cezasını getiren hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hükümet sözcüsü Steffan Seibert Türkiye’deki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlarken Türkiye’nin idam cezasını yeniden getirmesi durumunda “Türkiye AB üyesi olamaz” dedi.

Hürriyet'in aktardığı Reuters Ajansı’na göre Almanya hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şunlar belirtildi:

- Merkel telefon görüşmesinde Erdoğan’a darbeye katılanlara karşılık verilirken hukuk ilkeleri çerçevesinde davranılması gerektiğini söyledi.

- Başbakan Merkel darbe girişiminin ardından başlayan gözaltı ve görevden almaların büyük endişe yarattığını belirtti.

- Merkel Erdoğan’a idam cezasının tekrar getirilmesinin AB üyelik hedefiyle “hiçbir şekilde uyumlu olmadığını” belirtti.

AB TEMSİLCİSİ DE UYARDI

AB’nin Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini de Türkiye’nin idam cezasını geri getirebileceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken “İdam cezasını getiren hiçbir ülke AB üyesi olamaz” dedi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olduğunu belirten Mogherini, “Türkiye, Avrupa Konseyi’nin önemli bir ülkesidir ve idam cezası konusunda çok açık olan Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu’na bağlıdır” dedi.