6 bin zeytin ağacını kestiler, şimdi 'halkla ilişkiler' çalışması yapıyorlar!

Soma Yırca'da 6 bin zeytin ağacını kesen Kolin, Danıştay'dan gelen durdurma kararı sonrası "halkla ilişkiler" çalışmaları kapsamında zeytin ağacı dağıtma kararı aldı. Yırcalılar ise Kolin'e tepkili.

Ali Cengiz İnce

Soma Yırca'ya yapılmak istenen termik santrale yer açmak için, Yırca köylülerine ait zeytinliği yerle bir eden ve 6 binden fazla zeytin ağacını dozerlerle yok eden Kolin Şirketler Grubu, Danıştay’ın, Bakanlar Kurulu’nun aldığı acele kamulaştırma kararını durdurmasından sonra, "halkla ilişkiler" çalışmalarına hız verdi. Kolin, Soma Belediyesi ve Soma Ziraat Odası'yla bir protokol imzaladı.

Bu protokole göre, Kolin’in bağışladığı zeytin fidanları, Soma Ziraat Odası tarafından tarlalarına, bahçelerine zeytin dikmek isteyen yurttaşlara dağıtılacak. Protokol imza töreninde konuşan Kolin Şirketler Grubuna bağlı Hidro-Gen A.Ş Enerji Grup Başkanı Murat Zekeriya Aydın, bu kampanya kapsamında, ilk yıl 15 bin adet zeytin fidanı dağıtılması planlandığını, yurttaşlara uzun vadede 30 bin adet zeytin fidanı dağıtılmasının hedeflendiğini açıkladı.

Konuyla ilgili soL’a konuşan Çiftçi Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, “Santral kuracak şirketin çevreci (!) olması güzel de, Ziraat Odası neci? mizah dergisi bile gereksiz bu ülkede” dedi. Şirketin halkla ilişkiler çalışması yapmaya çalışırken, resmi kurumları da kullandığını ve ortaya traji komik bir tablo çıktığını sözlerine ekleyen Erdem, enerji alanında yatırımlar yapan ve binlerce zeytin ağacını yerle bir ederken, yaşam alanlarına ve zeytinliklerine sahip çıkan köylüleri de yerlerde sürükleyip, darp eden bir şirketin, ‘Kaliteli tarımı’ savunmasının absürdlüğüne dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili soL’a konuşan Yırca köyü muhtarı Mustafa Akın, “Onlar, önce burada yaptıkları katliamın bedelini ödesinler” diyerek, şirkete tepkisini dile getirdi.

21 Aralık Pazar günü Yırca köyü zeytinliğine, 13 Mayıs Madenci katliamında yitirdiğimiz 301 maden işçisi için, zeytin fidanları dikileceğini belirten Akın, “yurttaşlarımızı pazar günü zeytinliğimize davet ediyoruz” dedi.