39 yıl önce katledilen yurtsever savcı Doğan Öz anıldı

Hukukta Sol Tavır Derneği, bundan 39 yıl önce ülkücü katil İbrahim Çiftçi tarafından katledilen yurtsever savcı Doğan Öz'ü andı.

Haber Merkezi

Hukukta Sol Tavır Derneği, 24 Mart 1978'de ülkücü katil İbrahim Çiftçi tarafından öldürülen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ü, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir etkinlikle andı.

Doğan Öz'ün katledildiği dönemi kısaca değerlendiren Hukukta Sol Tavır Derneği Başkanı Ali Rıza Aydın, "Doğan Öz neden öldürüldü?" sorusu ile başladı. Ali Rıza Aydın,  DGM'lere, kontrgerillaya, batının istihbarat örgütlerine, Komünizm ile Mücadele Derneğine, idam cezasına ve yolsuzluklara karşı mücadele eden Öz'ün düzen tarafından cezalandırıldığını söyledi. 

Av. Erşen Sansal konuşmasında, Savcı Doğan Öz'ün, kontrgerilla yapılanmasına ilişkin dönemin başbakanına sunulmak üzere hazırladığı raporun siyasi iktidar üzerinde yarattığı tedirginliğin, suikast sürecini tetiklediğini belirtti.

Sansal ayrıca cinayete ilişkin yargılama sürecini de değerlendirdi. Sansal, "Yakın tarihimiz üzüntü verici sayfalar ile dolu. Bir dönem, özellikle 12 Eylül dönemi faili meçhul kalmış cinayetler dönemidir. Gerçek faillere bir türlü nüfuz edilememiştir. Mumcu, Üçok, Aksoy, Kışları cinayetlerine ilişkin yargılama yapıldı, bir takım kişiler mahkum edildi, ancak adını saydığım kişileri katleden gerçek odaklar deşifre edilmedi" dedi. 

Sansal, "Cinayetin iki tanığından biri olan ODTÜ'lü akademisyenin tanıklığı katil İbrahim Çiftçi'nin temize çıkmasını sağlamıştır. Bu akademisyen daha sonra akademide yükselmiş, hatta bir dönem DSP hükümetinde bakan olmuştur" diye konuştu.

Ali Rıza Aydın, "Türkiyede yargı 12 Eylül ile birlikte bağımlı hale gelmiştir. AKP'nin şimdi yaptığı ise yargıyı memurlaştırmaktır. Yargı düzenden soyutlanarak okunamaz" dedi. Aydın sözlerini şöyle tamamladı: "Doğan Öz'ün Türkiyede yaşanan seri cinayetlere ve katliamlara bireysel ve olaya göre bakılmaması gerektiğini bize anlatmaktadır. Cinayetler ve katliamlar toplumsal, siyasal, ideolojik ve ekonomik ilişkiler ile birlikte okunmalı; aksi halde gerçek katiller ve maşaları tıpkı doğan özün katilleri gibi cezasız kalırlar.

Anma etkinliği Doğan Öz'ün şiirlerinden örnekler okunarak sona erdi.