'3. havalimanında 400 işçi hayatını kaybetti' iddiası Meclis gündeminde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, üçüncü havalimanı inşaatında bugüne kadar 400 işçinin hayatını kaybettiği iddiasını Meclis'e taşıdı.

Cumhuriyet’ten Mehmet Kızmaz’ın haberinde 3. havalimanı inşaatında 400 işçinin öldüğü, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen işçilerin ailelerinin ise 400 bin lira verilerek susturulduğu iddiaları yer aldı.

CHP İşçi Sendikaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da haber üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun cevaplaması talebiyle Meclis'e soru önergesi verdi. 

Ağbaba, Sarıeroğlu'na şu soruları yöneltti:

  • İstanbul 3. Havalimanı inşaatının başlangıcından itibaren çalışan kaç kişi hayatını kaybetmiştir ve ölüm nedenleri nelerdir? Kaç kişi meslek hastalığına yakalanmıştır? Kaç kişi iş kazası sonucu yaralanmıştır?
  • İnşaatta işçilere acele edilmesi hususunda baskı yapıldığı, iş güvenliği önlemlerinin göz ardı edildiği iddiaları doğru mudur? İnşaat alanında kaç İş Güvenliği Uzmanı bulunmaktadır? Denetimlerde bu yönde bir bulguya ulaşılmış mıdır?
  • İnşaatta iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden işçilerin ailelerine para ödenerek vakaların üzerinin örtüldüğü iddiaları ile ilgili Bakanlığınızın bir incelemesi bulunmakta mıdır?
  • 3. Havalimanı inşaatında ana yükleniciler ile birlikte taşeron şirketler dahil toplamda kaç şirket faaliyet göstermektedir? İnşaat alanında toplam çalışan sayısı kaçtır?
  • 3. Havalimanı inşaatının büyüklüğü göz önünde bulundurularak, faaliyet gösteren şirketlerin geçmişe dair iş güvenliği incelemeleri yapılmış mıdır? Bu şirketlerin geçmişte gösterdikleri faaliyetler sırasında iş cinayeti vakaları bulunmakta mıdır?