29 Ekim kutlamalarına 'tasarruf' kısıtlaması!

AKP Genel Başkan Erdoğan'ın yaşadığı saraydaki milyonluk harcamalara "itibardan tasarruf olmaz" savunması yapılırken, dış temsilciliklerdeki 29 Ekim kutlamalarına "tasarruf" gerekçesiyle kısıtlama getirildiği ortaya çıktı.

Bütçesini 2019’da 1 milyar TL’ye, cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte 2020’de 3 milyar TL’ye çıkarmaya hazırlanan cumhurbaşkanlığı sarayı, milyarlık harcamalara “itibardan tasarruf olmaz” savunması yaparken; devlet çok sıkı tasarruf tedbirleri için masaya oturdu.

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay 5 Ekim'de tüm müsteşarları toplayarak kemerleri sıktı. Kemere ilk delik de Dışişleri Bakanlığında atıldı. Saray, temsil giderlerini büyük itibar kalemi olarak gösterirken; Dışişleri Bakanlığı tüm merkez ve yurt dışı birimlere “Temsil, tören ve diğer organizasyonlar için yapılan harcamalar kısıtlanacaktır” talimatı gönderdi. Dış temsilciliklerin tasarruf yapacağı ilk kalem ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri oldu.

Saray “israf” eleştirilerine “itibardan tasarruf olmaz” yanıtını verirken; kamu yöneticileri Başbakan Binali Yıldırım’ın “2018 yılı tasarruf yılı, kamudan başlayacağız” sözleri üzerine harekete geçti. Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay’ın, tüm bakanlıkların müsteşarları ile birlikte 5 Ekim tarihinde “kemer sıkma” toplantısı yaptığı öğrenildi. Toplantıda temsil edilen bakanlıklar, alınan kararları birer iç genelge ile uygulamaya başladı.

Dışişleri genelgesinde “temsil, tören ve diğer organizasyonlar için yapılan harcamalar kısıtlanacaktır” ifadeleri kullanıldı. Bu kısıtlamanın “tüm merkez ve yurt dışı birimleri” kapsadığı ifade edildi.

İLK KISITLAMA 29 EKİM KUTLAMALARINA

“Temsil ve Tanıtma Giderleri”nde yapılması istenen tasarruf ile ilgili bir genelge daha gönderildi. Bu kalem için ek ödenek talebinde bulunulduğu, ancak Maliye Bakanlığından olumlu bir yanıt alınıncaya kadar, “Temsilciliklerimizden 29 Ekim Milli Gün resepsiyonu giderlerini rezerve edecek şekilde harcamalarında tasarruf etmelerinin beklendiği” belirtildi. Genelgede, “Münhasıran 29 Ekim Milli Gün resepsiyonu için ödeneğinin eksik kalacağını değerlendiren temsilciliklerimizin ödenek taleplerini gerekçeleriyle birlikte 20 Ekim Cuma günü mesai sonuna kadar Bakanlığımıza bildirmeleri” gerektiği belirtildi.

Tasarruf tedbirleri kapsamında dış temsilciliklerde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonları “kısıtlı imkanlar dahilinde” düzenlenebilecek. Türk misyon şeflerinin “tasarruf tedbiri gölgesinde” 29 Ekim’i organize etmek için çalışmalara başladığı öğrenildi. Büyükelçilerin tasarruf ışığında, “rezidansta mı otelde mi”, “kaç garsonla”, “nasıl bir ikramla” resepsiyon vereceğini kararlaştırması gerekecek