2016'da işlenen bin 948 cinayetin nedenleri arasında ilk sırada para var!

Türkiye’yle ilgili ürkütücü rakamlar: 2016 yılında ülke genelinde işlenen cinayetlerde bin 948 kişi öldürüldü. Cinayet nedenleri arasında ilk sırada para yer alırken en çok can alan suç aletleri ateşli silahlar oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı rakamlarına göre, Türkiye'de geride bıraktığımız 2016 yılında polis ve jandarma sorumluluk bölgelerinde toplam bin 948 kişi cinayet sonucu hayatını kaybetti. Güvenlik birimlerinin saptamalarına göre, alacak-verecek (para) ve "namus" cinayetleri ilk sıralarda yer aldı.

Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un haberine göre, Türkiye'de polisin kontrol ettiği ve başta büyükşehirler olmak üzere, nüfusun yüzde 86'sının yaşadığı bölgelerde 2016 yılında bin 562 kişi öldürüldü. B u cinayetlerin yüzde 93'ü aydınlatılırken, yüzde 7'si faili meçhul kaldı.

Jandarma sorumluluk bölgesinde ise 386 kişi cinayete kurban giderken, bu cinayetlerin yüzde 92'sinin failleri yakalandı.

Bu istatistiklere göre, polis ve jandama sorumluluk bölgelerinde geçen yıl her gün 5 kişi öldürüldü.

BÜYÜKŞEHİRLERDE ARTTI

Rakamlar göz önüne alındığında, nüfusun yoğun olduğu, kontrolsüz göç alan büyükşehirlerde cinayet olaylarının arttığı, nüfus bakımından küçük il ve ilçelerde, az göç alan bölgelerde ise azaldığı belirlendi.

Cinayetlerde İstanbul ilk sırada yer alırken, bu kenti, Adana, Ankara, İzmir izledi.

İLK SIRADA PARA VAR

Cinayetlerin nedenlerine bakıldığında para alışverişi (alacak-verecek, anlaşmazlık, gasp) ilk sırada yer aldı.

Polis ve jandarmanın tespitine göre, diğer cinayet nedenleri şöyle sıralandı: “Aile içi şiddet, husumet (düşmanlık), kıskançlık, cinsel saldırı ve cinsel istismar, anlık gelişen olaylar, trafik tartışmaları, kumar, alkol kullanımına bağlı kavgalar, arazi anlaşmazlığı ve miras kavgaları.”

ATEŞLİ SİLAHLARLA İŞLENDİ

Cinayetlerin işleniş şekilleri incelen diğinde de ateşli silahlar ön plana çıktı. Buna göre Türkiye'de işlenen cinayetlerin yüzde 67'si tabanca, pom palı tüfek ve benzeri ateşli silahlarla işlendi. Ardından kesici, delici aletlerle (bıçak, çakı, şiş, tornavida) işlenen cinayetler gelirken, bunları boğma, asma, yüksekten atma, sert cisimle (odun, sopa, demir çubuk gibi) darp ederek öldürme takip etti.