2016’da bebeklerin yüzde 10’una hiçbir aşı yapılamadı

2016’da dünya genelinde bir yaşını doldurmamış 13 milyon bebeğin yüzde 10’una hiçbir aşı yapılamadı.

İlker Belek

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bildirdiğine göre, 2016’da bir yaşını doldurmamış 13 milyon bebeğin yüzde 10’una hiçbir aşı yapılamadı.

Ek olarak, 6.6 milyon bebeğin 3 doz uygulanması gereken aşıları da tamamlanamadı.

Difteri-Boğmaca-Tetanoz aşılama oranı 2010’dan beri %86 düzeyinde seyrediyor. Oysa salgınlara karşı korunabilmek için gereken oran %90.

DSÖ aşısız bebeklerin aynı zamanda diğer temel sağlık hizmetlerine de ulaşamadığını söylüyor. Oysa bağışıklama çalışmaları her yıl 2-3 milyon bebeğin difteri, boğmaca, tetanoz, kızamıktan ölmesini engelliyor. Aşı en başarılı ve en maliyet etkili halk sağlığı müdahalesidir.

Eğer dünyada %90 aşılama oranına ulaşılacaksa, 64 ülkeye dağılmış en az 10 milyon bebeğin aşılanması gerekiyor. Bu bebeklerin 7.3 milyonu halen savaşların olduğu bölgelerde yaşıyor. Yalnızca şu üç ülkede aşılanması gereken 4 milyon bebek var: Afganistan, Nijerya ve Pakistan.

Aşıdaki bir diğer sorun ise eşitsizlik. Aşılamadaki ulusal ortalamalar var olan eşitsizlikleri gizliyor.

Eğer aşıdaki eşitsizlikler azaltılacaksa ailelerin sosyoekonomik durumu ve annelerin eğitimi mutlaka geliştirilmeli. Global nüfusun en az yarısı şu anda kentlerde yaşıyor ve kent yoksulları temel sağlık hizmetlerine ulaşmakta güçlük çekiyor.

Kaynak:

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/infants-worldwide-vacc...