1945: Sosyalizm kapitalizmi nasıl alt etti?

1 Mart'tan itibaren haftalık olarak okuyucusuyla buluşacak dijital dergi soL'un tanıtım sayısı büyük ilgi çekti. Aboneliklerin tüm hızıyla devam ettiği derginin tanıtım sayısında Kemal Okuyan, '1945: Sosyalizm kapitalizmi nasıl alt etti?' başlıklı bir yazıya imza attı.

Haber Merkezi

İkinci Dünya Savaşı’nda Kızıl Ordu, Nazilerin Silahlı Kuvvetleri Wehrmacht’ı nasıl yendi? Sağlıklı yanıt vermek için bu soruda küçük bir değişiklik yapmakta yarar var: İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği, Almanya’yı nasıl yendi?

Soru bu şekliyle daha doğru; çünkü savaşın en tahrip edici, en keskin kısmı iki ordu arasında geçse de, aslında iki ülke, iki toplumsal sistem arasında ölümüne bir hesaplaşma gerçekleşti İkinci Dünya Savaşı’nın en belirleyici cephesinde. Sovyetler Birliği buna topyekun savaş diyordu; Alman faşizmini böyle yendiler: Kızıl Ordu savaştı, partizan birlikleri Nazilerin işgal ettiği bölgelerde çatıştı, cephe gerisinde halk üretti, parti yönetti.

Burada aslan payının Kızıl Ordu’ya yazılması gerektiği doğrudur doğrudur olmasına ama, bir özel hatırlatmayla: Kızıl Ordu, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin top olmuş, tank, olmuş, uçak olmuş ve en başta asker olmuş halidir.

Burada hamasetin kırıntısı yok, şimdi Putin istediği kadar “Rus ulusu”na mal etmeye çalışsın, İkinci Dünya Savaşı’nı sosyalizm kazanmıştır.

1 Mart'tan itibaren haftalık olarak abonelerine ulaşacak soL e-dergiye abone olmak ve Kemal Okuyan'ın tanıtım sayısında yer alan yazısını okumak için fotoğrafa tıklayınız: