19 Aralık Katliamı'nın üzerinden 16 yıl geçti!

19 Aralık 2000… Bu tarih devletin en kanlı operasyonlarından birini gerçekleştirdiği, onlarca insanın cezaevlerinde yanarak öldürüldüğü, “öldürülmeyenlerin” ise kalıcı hasarlarla hayatını sürdürmeye çalıştığı tarih olarak hafızalarda yerini koruyor.

Haber Merkezi

Cezaevlerinde koğuş sisteminden F Tipi cezaevi uygulamasına geçilmesine karşı ölüm orucunu sürdüren devrimci tutuklu ve hükümlülere karşı devletin “Hayata Dönüş” adı altında katliamla sonuçlanan operasyonunun üzerinden, bugün tam 16 yıl geçti.

O tarihte açlık grevi 20 Ekim’de başlamış, 45. günde ölüm orucuna dönüştürüldü. Bunun üzerine 19 Aralık’ta 3 gün sürecek operasyon başlatıldı. Operasyona yüzlerce asker, özel tim ve polis katıldı. Tutsakların üzerine yanıcı madde sürülmüş battaniyeler atıldı, 28 tutuklu müdahale sonucu yanarak hayatını kaybetti, 237 tutuklu yaralandı, 2 asker de jandarmanın silahlarından çıkan kurşunlarla can verdi.

Operasyonun sorumluları hakkında göstermelik davalar açıldı, büyük kısmı zaman aşımından düştü ve katiller hâlâ yargılanmadı. AKP iktidarının koruduğu bazı katliamın failleri ise ancak açılan davalarda “tanık” olarak ifade verip o güne dair hiçbir şey “hatırlamadıklarını” söyledi.

'TUFAN PLANI'

Daha sonra operasyonun Bayrampaşa Cezaevi’nde gerçekleştirilen ayağının “Tufan Planı” diye adlandırıldığı ortaya çıktı. 12 tutuklu ve hükümlünün öldüğü, 55’inin de yaralandığı “Tufan Operasyonu” hakkındaki soruşturma, jandarmanın isim bildirmemesi, bilgi ve belgeleri paylaşmaması nedeniyle yıllarca sürdü. 

'KOĞUŞLARA BENZİN DÖKÜLDÜ'

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında Temmuz sonunda ifade veren emekli bir uzman çavuş, Bayrampaşa Cezaevi’ndeki operasyonda jandarmanın envanterinde bulunmayan değişik gaz bombaları kullanıldığını, bayan mahkumların teslim olmak isteyip jandarmadan kapıyı açmalarını istemesine rağmen kapıların açılmadığını ve rütbeli jandarmaların yanmakta olan koğuşlara atılan battaniyelere su yerine benzin döktüklerini anlattı.

Tüm bu yaşananların üzerine, operasyonlardan sağ kurtulan mahkumlara da "kasten adam öldürme", "cezaevi yönetimine karşı silahlı isyan" gibi suçlardan çeşitli davalar açıldı.

AKP'YLE DEVAM EDİYOR

Jandarmaya “Hayata Dönüş” yetkisi veren 19 Aralık Katliamı’nın sorumlularından herhangi biri cezalandırılmazken, AKP sözcüleri sık sık operasyonun “Ergenekon’la bağlantılı” olduğunu ileri sürdü.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bir protokolle jandarmaya, kuvvetli şüphe halinde sözlü talepte bulunarak mahkumlara müdahale yetkisi de yine AKP döneminde güçlendirildi.

Dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk’ün “Erdoğan’ın bana karşı saygısında bir eksiklik söz konusu değil. Bana her zaman saygı göstermiştir” dediği gibi, AKP katliamcıları hep kolladı ve F Tipi gibi insanlık dışı cezaevi koşullarını ağırlaştırdı.