1 Aralık AIDS Günü: Türkiye'de HIV yayılımı 5 yılda yüzde 130 arttı

1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle bir açıklama yapan Pozitif Yaşam Derneği, HIV’ın vücuda girdikten sonra yıllarca bulgu vermediğine dikkat çekerek, HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolunun doğru zamanda HIV testi yaptırmak olduğu vurguladı. Açıklamada, sağlık sorunu yaşamayanların da, korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan nakli sonrası ve hamilelik öncesi düzenli…

Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde hiçbir sağlık sorunu yaşamasanız da, korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan nakli sonrası ve hamilelik öncesi herkesi düzenli HIV testi yaptırmaya çağırdı.

Açıklamada, HIV’ın vücuda girdikten sonra yıllarca bulgu vermediğine dikkat çekilerek HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolunun doğru zamanda HIV testi yaptırmak olduğu belirtildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİNE GÖRE 10 BİN 475 HIV/AIDS VAKASI

Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda yüzde 130 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın Kasım 2015 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı 10 bin 475 HIV/AIDS vakası bulunduğu belirtildi.

Bu hızlı artışın nedeni olarak da önleme hizmetlerinin yetersizliği ve teste yönlendirmenin eksikliği gösterildi.

TÜRKİYE'DE GEÇ TANI SORUNU YAŞANIYOR 

Açıklamada dikkat çeken diğer ayrıntılar şöyle:

- Dünyada ve Türkiye’de HIV tanısı konulan her 10 kişiden 4’ü 20 ila 30 yaş arasında.

- Türkiye’de yeni tanı konan HIV pozitif bireyin yaklaşık yarısı tanı aldığında düşük bağışıklık sistemi değerlerine sahip. Bu da geç tanıya işaret  ediyor.

- Tedaviye erişim HIV yayılımını yavaşlatıyor.

HIV TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR SAĞLIK DURUMU

Açıklamada “HIV tedavi edilebilir kronik bir sağlık durumu” olduğu belirtilerek şöyle dendi:

“HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın. Erken dönemde HIV tanısı almak sizi pek çok fırsatçı enfeksiyondan korur. Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim ve çalışma hayatlarına devam edebilir, evlenebilir ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilirler.”

HIV POZİTİFLER İSTİFAYA ZORLANIYOR! 

HIV pozitiflerin ve AIDS hastalarının yaşadığı en önemli sosyal sorun ise toplumsal damgalanma. HIV pozitiflerin çalışma yaşamında olmalarını önleyen tıbbi veya yasal hiçbir engel olmadığını söyleyen Sosyolog Dr. Pınar Öktem’e göre, Türkiye’de birçok işveren, HIV ile yaşayan çalışanını işten çıkarmak ya da zorla istifa ettirmek için çaba harcıyor.

NTV'den Tülay Karabağ'ın haberine göre, kampanyalara, projelere, bilinçlendirme çalışmalarına rağmen günümüzde hala birçok insan, HIV pozitif bireyler ve AIDS hastalarıyla tokalaşmak, onlara dokunmak bir yana aynı ortamda ve sosyal paylaşımlarda bulunmak dahi istemiyor. 

1 Aralık Dünya AIDS günü nedeniyle Türkiye’deki HIV/AIDS tablosuna dikkat çeken Pozitif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Sosyolog Dr. Pınar Öktem, önyargı ve ayrımcılığın, HIV ile yaşayanların en önemli sorunları olduğunu söyledi, “Ayrımcılık sosyal yaşamda, eğitim kurumlarında, iş hayatında ve sağlık hizmetlerine erişimde engel yaratacak şekilde karşımıza çıkıyor” dedi. 

“HIV İLE YAŞAYANLARIN İNSAN HAKLARINDAN FAYDALANMASI SAĞLANMALI”

Ayrımcılık ve önyargıyı ortadan kaldırmak için neler yapılmalı, kime ne gibi görevler düşüyor?

Dr. Öktem’in bu soruya yanıtı şöyle: “Test öncesi ve sonrasında yetkin bir uzmandan, etik ilkelere uygun, anonim ve ayrımcılıktan uzak bir ortamda danışmanlık almanın önemini burada görüyoruz. O bakımdan yıllardır vurguladığımız gibi yetkililerin atması gereken öncelikli adım Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerini açmak. Devletin, biz STÖ’lerin tek başımıza yapamayacağımız büyük adımları atması, özellikle gençlere ve işverenlere yönelik bilgilendirme kampanyaları yapması ve HIV ile yaşayanların insan haklarından faydalanabilmesini sağlayacak yasal çerçeveyi oluşturması gerekiyor.”

POZİTİF YAŞAM DERNEĞİ VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE'DE HIV VE AİDS İLE YAŞAYAN 11 BİN 109 KİŞİ VAR

Dr. Öktem’in dikkat çektiği bir diğer nokta ise HIV vaka sayısının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artış göstermesi. Türkiye’de HIV ve AIDS ile yaşayanların sayısıyla ilgili en son açıklanan rakama dikkat çeken Öktem’e göre gerçek sayı çok daha fazla: 

“Bu yılki 11 bin 109 rakamı itibariyle artık 5 haneli sayıları gördük. Fakat belirtmek gerekir ki bu sayı 1985’ten beri resmi olarak kaydedilen toplam kişi sayısı. Bu bakımdan bize HIV ile yaşayan fakat HIV durumunu bilmeyen ya da resmi istatistiklere girmeyen kişi sayısını vermiyor. Gerçek rakamın çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Türkiye, yıllık HIV artış hızının en yüksek olduğu Orta Avrupa bölgesi içinde yer alıyor. Bu bakımdan özellikle önlemlerini artırması gereken bir ülkeyiz.”

Dünyada 36.9 milyon insanın HIV ile yaşadığı tahmin ediliyor. Bunun yüzde 7’sini çocuklar ve toplam yetişkinler içerisinde yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor.