Yeni bir heyecana doğru

Basketbol Erkek Euroleague Top 16 grupları belli oldu. Üç takımımızın dahil olduğu En İyi 16’da zor maçların bizi beklediğini söylemek mümkün.

İsmail Sarp Aykurt

Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes ve Galatasaray Liv Hospital yoluna devam ediyor.  Özellikle Efes ve Fenerbahçe basketbol takımlarının oyunlarını geliştirdiklerini ve bunu grup maçlarında gösterdiklerini teslim etmek gerekiyor. Obradovic’in Fenerbahçe’si, geçmiş sezona oranla daha kombine ve oturaklı bir basketbol iskeletine sahip diyebiliriz. Takımın mücadelesi de buna eklendiğinde ortaya ne istediğini bilen ve doğru basketbol oynayan bir takım çıkıyor. Yugoslav basketbolunun dahisi Obradovic,  takımın bu gelişiminde büyük bir paya sahip. Gerek taktiksel bilgi gerekse de çalışkanlığı ile öne çıkan bir coach olan Obradovic’in takımlarının iyi basketbol oynadığına pek şaşırmamak gerekiyor. Çünkü Željko bunu hep yapıyor!

Fenerbahçe takımı; rotasyonu geniş bir takım ve benchten gelen oyuncuların da verdiği katkı ile olası bir dağınıklığın da üstesinden gelecek yetiye sahip önemli isimleri barındırıyor. Benchten gelen katkılar da, bir noktadan sonra maçın seyrine “galibiyet aşısı” yapabiliyor. Bu; basketbol için önemli bir belirleyen.

Grubu; OAKA Salonu’ndaki bomba ihbarına ve bu sürede oyundan soğumasına rağmen, Panathinaikos’u devirerek birinci bitiren Barcelona’nın ardından ikincilikle noktalayan ve adını Top 16’ya yazdıran Fenerbahçe; Final Four için en az diğerleri kadar olanaklı ve şanslı. Ancak; tek parametre basketbol için yetersiz. Gelişim, mücadele ve “savunma” büyük önem taşıyor. Gidişat, bunun olabilirliğini göstermiştir diyebiliriz.

Bir diğer Top 16 takımı olan Anadolu Efes ise; Real Madrid deplasmanında son çeyreğe kadar başa baş götürdüğü maçta farklı mağlup oldu. Bu Efes adına pek bir şey değiştirmedi ve ikinci olarak tur atladı. Ancak; Efes’in de Top 16’da, başantrenör Dusan İvkovic’in de belirttiği üzere “çok zor geceler” yaşamaması için oyununu geliştirmesi ve çalışması gerekiyor. Özellikle Nenad Krsic ve son maçta hafif sakatlık geçiren Stratos Perperoglou’nun hazır olmaları Efes adına oldukça büyük anlam taşıyor. Olası bir “Krstic etkisinin” önemini coach Ivkovic de belirtmişti. Bilindiği üzere Krstic; Yugoslav ekolünün yoğun izini taşıyan Sırp basketbol okulunun yetiştirdiği önemli isimlerden, pivotlardan yalnızca birisi.

Anadolu Efes ile Fenerbahçe takımlarının da Top 16’da birbirlerine rakip olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. İki Yugoslav patentli koçun birbirine Türkiye’den sonra Avrupa’da da rakip olması, iyi maçlar izleyeceğimizi garanti altına almış durumda.

Galatasaray’a geçmeden ekstra parantezler açılmasını öneriyorum.

Her şeye havlu attığını iddia ettiğimiz bir takımın “küllerinden doğması” ve Top 16’da “bende varım” çığlığı gerçekten değerli. Ünal Aysal’ın takımı bir nevi likidite krizine sürükleyip, bavullarını toplamasının ardından, basketbol şubesini nasıl yürüteceği bile öngörülemeyen kulübün, Euroleague’de devam ediyor olması gerçekten kritik bir uğraktı. Pietro Aradori, Nathan Jawai ve Ian Vougioukas’ın takımdan alacakları sebebi ile ayrılmalarından sonra takım rotasyonunun 7  kişiye inmesi bir basketbol koçu için de kabustur diyebiliriz. Son maç öncesi Erceg’in de sakatlanıp rotasyon dışında kodlanması, kabusun düzeyini bir kademe arttırmıştı. Buna rağmen 11-0’lık bir seri ve sonrasında kotarılan oyun ve defansif kurgu maçı da turu da Galatasaray’a getirdi. Bu önemli bir başarı. Ama Galatasaray’ın bu başarısı gerçeklerin üzerini örtme konusunda yeterli değil ve bu, salt bir erteleme olarak okunmalı.

Final four için mücadele etmek oldukça önemli. Bu; Galatasaray’da fazlası ile var. Ama yetmez. Çünkü Galatasaray takımı, dar kadro ile ve transfersiz adım atamaz. En azından bu Euroleague’de pek mümkün değil. Kanımca yapılacak ilk iş; 30 Aralık öncesi hızlı ve yerinde transferler yapmaktır. İlk aşamada bundan başka bir opsiyon görünmüyor.

Bir diğer husus ise maç dışı bir durum. Galatasaray bu grupta yine Kızılyıldız ile eşleşti. Delije grubu üyesi bir taraftarın katledilmesi hafızamızdan silinmiş değil. Böyle bir gerginliğin de yeniden restore edilmesinin mümkün olabileceği ihtimaller arasına yazılırsa, spor dışı gündemlere de eğileceğimiz sonucu şimdiden ortaya çıkmış oluyor. Bu bağlamda hem Euroleague yönetiminin hem de Galatasaray ve Kızılyıldız kulübünün ve muhakkak ki; eğer “ilgilenirse ve vakit bulursa” kolluk kuvvetlerinin önlemleri önem arz ediyor.

Bitirmeden gruplara da göz atmak ve maçları “şimdiden oynamak” olanaklı…

 

E GRUBU                                                                      F GRUBU  

Real Madrid                                                                 CSKA Moskova

Maccabi Tel Aviv                                                          Olympiakos

Panathinaikos                                                              Anadolu Efes

Galatasaray Liv Hospital                                               Emporio Armani Milano

Barcelona                                                                     Fenerbahçe Ülker

Kızılyıldız                                                                     Nizhny Novgorod

ALBA Berlin                                                                  Laboral Kutxa

Zalgiris Kaunas                                                            Unicaja Malaga