Yandaşlar suçluyu buldu: Çarşı, Gezi, alkol

Beşiktaş-Galatasaray maçı sonrası AKP komplosu iddiaları güçlenirken devreye yandaş basın girdi. Bugün maçta yaşananları manşetine taşıyan Türkiye, Yeni Şafak, Takvim, Akit, Akşam ve Zaman gazetesi sırayla suçluları tespit etti: Çarşı, Gezi ve alkol.

(soL - Haber Merkezi) Yandaş basın attığı manşetlerle Beşiktaş-Galatasaray maçındaki AKP provokasyonunu Gezi'ye bağlama yarışına girdi. Savcı raporuna ulaştığını belirten birçok yandaş gazete statta hiçbir önlem alınmadığını yazarken, sonrasında ise hedefe Gezi'yi koydu. Akşam gazetesi "önceden istihbarat vardı" derken, buna karşın neden önlem alınmadığına ilişkin ise hiçbir yanıt veremedi.

Yine Akşam'da yer alan habere göre, polis taraftarlara yönelik ev operasyonları gerçekleştirecek.

İşte yandaşların maç haberleri:

Akşam raporu açıkladı: Ülkücü, alkollü, Gezi ruhu
Yandaş Akşam gazetesi bugün "Olimpiyat'ta organize işler" manşetiyle çıkarken, savcının raporuna ulaştığını ileri sürdü ve şu ifadeleri kullandı:

-40 kişilik bir ekip görüntüleri tek tek inceliyor. Sahaya girenlerin isimleri ve adresleri alınıyor. Sahaya girenler kısa süre içinde evlerinden tek tek operasyona alınacak. Maçın sabote edileceğine dair ciddi istihbarat bilgileri vardı. Sahaya girenlerin arasında çok sayıda Gezi olaylarına karışan isimler de tespit edildi.

-Doğu’dan 8, Batı’dan 6 turnikede elektronik bilet kapıları komplo ile planlı şekilde kırıldı. Holiganlar kabloları kesti. Stada bilinçli geldikleri belliydi. Alkol sınırını zorladıkları görülüyordu. Ülkücü işaretleri yaptılar. Üst araması düzgün yapılamadı.

-Olayları çıkaranların arasında 1453 Kartalları da var ama failler, Gezi ruhunu stadyuma taşıyan iddialı bir kesimdi.

-Sahaya girenlerin, tribünden atlayanların önemli kısmı Ülkücü kökenli kişiler, statta Ülkücü işaretleri yaptılar. Gezi ruhu stada taşındı. Henüz hiçbir şey yokken olaylar bir anda patlak verdi.

Hedef saptırmak için tekbir mi?
Yeni Şafak gazetesi bugün "Planlı Gelmişler" manşeti ile çıkarken habere şu cümlelerle duyurdu:

"Maçın uzatma dakikalarında 'her yer Taksim her yer direniş" sloganları atarak sahaya inen grubun Olimpiyat Stadı'na 11 noktadan sızmayı başardığı tespit edildi. Saldırganların hedef saptırmak için tekbir getirmesi de dikkat çekti."

Gezi eylemleri
"Organize İşler Bunlar" sürmanşeti ile çıkan Türkiye gazetesi ise haberde açıkça Gezi eylemlerini işaret ederek, AKP destekçiliğinde önemli bir rol üstlendiğini bir kez daha gösterdi:

Olayların organize ve siyasi provokasyon olduğu her yönüyle ortada. 2020 Olimpiyatları'nın Tokyo'ya kaptırılması sonrasında Avrupa Futbol Şampiyonası'nın finalini düzenlemeye en yakın aday olan İstanbul, Gezi Parkı'ndan sonra bir kere daha olaylarla gündeme getirilerek “Buraya organizasyon verilmez” imajı oluşturulma çabaları gözlerden kaçmıyor.

Takvim gaza geldi
Takvim gazetesi AKP yandaşlığında en çok "gaza" gelen oldu. Maçtaki olayları "yeni bir Gezi ayaklanması" amacı olarak yorumlayan gazete, polisin sağduyusu sayesinde olayların büyümediğini öne sürdü.

Beşiktaş-Galatasaray derbisi bitiminde çıkan olaylar Türkiye'nin gündemine oturdu. Olayların ardından yine marjinal gruplar ve 'Sıcak Eylül' diyerek ikinci bir Gezi ayaklanması tertipleyenler çıktı. Yeni olaylar için derbi maçını hedef seçenler ortalığı savaş alanına çevirmek için tribünlere kaçak seyirci soktu. Hedef polisi kışkırtıp 76 bin kişiyi kaosa sürüklemekti. Ama emniyet görevlileri ne biber gazı sıktı ne de eylemcilerin soyunma odasına girmesine müsaade etti. Böylece sıcak Eylül'ün fitilini ateşlemeye çalışanların çabası boşa çıktı.

Zaman'ın şüphelisi alkol
Zaman gazetesi bugünkü manşetinde doğrudan Gezi'yi hedef almazken, olayın sorumlusu olarak "alkolü" göstermeyi tercih etti:

Karnaval havasında başlayan ancak taraftarın sahaya girmesiyle ‘kara pazar’a dönüşen gecede yaşananlarla ilgili birçok iddia gündeme geldi. Stattaki teröre hatalar zincirinin yol açtığı konusunda ise kamuoyu hemfikir. Hoparlörden 76 bin 127 seyirciyle rekor kırıldığı açıklanırken maça çok sayıdaki kaçak giriş yapıldığı bizzat Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından doğrulandı. Normalde 3 bin 250 kişinin görev yapacağı dev müsabakada emniyeti sağlayacak personel 2 bin 720’de kaldı. 10 kapının kilidi kırıldı, e-bilet uygulaması sonuç vermedi. Olup biteni sadece 20 kamera kaydetti. Stat çevresinde alkol tüketimi engellenemedi. Sarhoş holiganların yine sahnede olduğu görüldü.

Yeni Akit: Çarşı
Yeni Akit ise olayların sorumlusunun Çarşı grubu olduğunu yazarken, manşet haberinde şu ifadeleri kullandı:

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan eylemlere aktif olarak katılan Beşiktaş’ın taraftar gruplarından Çarşı Grubu üyelerinin, yöneticileri Ergenekon Terör Örgütü davasında mahkûm olan İşçi Partisi (İP) tarafından yönlendirildiği ve sahaya giren 7 kişinin Gezi eylemlerine katılan kişi olduğu belirlendi. Çarşı Grubu üyeleri, “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Hükümet istifa” sloganlarını attı. Beşiktaşlı taraftarların söz konusu sloganlara katılmadığı görüldü.