Siyaseti değil muhalefeti istemiyorlar

Fenerbahçe tribünlerinde yaşanan ayrışmanın, sezonun devamında da süreceği anlaşılıyor. Fenerbahçe taraftarları GFB’nin tribündeki varlığının çok uzun sürmeyeceğini ve AKP’ye karşı mücadelenin kazanılacağını söylüyor.

Cenk Alaçam - soL
Fenerbahçe tribünlerini çok zor bir sene bekliyor. Önceki gün Red Bull Salzburg’a karşı oynanan karşılaşma öncesi çıkan kavga, maç sırasında Genç Fenerbahçeliler olarak bilinen AKP’li grubun tribünleri provoke etmesi ve sarı lacivertlilerin GFB’yi ıslıklaması, zor geçecek bir sezonun habercisiydi.

Tribünlerdeki kavga büyümeden engellendi ancak kavganın çıkış nedeni artık GFB’nin Fenerbahçe taraftarları arasında meşru olmadığının en büyük göstergesiydi. Artık Fenerbahçelilerin diktatöre boyun eğenlere tahammülü yok.

Kavga önlendi, 
tepki büyüdü
Fenerbahçe’nin Red Bull Salzburg ile oynadığı karşılaşma öncesinde, stada toplu olarak giren GFB adlı grup, liderleri Sefa Kalya adına tezahürat yaptı. Tribüne girerken bu tezahüratlara devam eden gruba tepki gecikmedi. GFB’lilerin tepki gösterenlere saldırmasıyla kavga çıktı. Kavga daha fazla büyümeden önlendi ancak GFB’lilerin tribünü provoke etme girişimleri sürdü. GFB ve Sefa Kalya propagandası yapmaya devam eden grup, Fenerbahçe tribünleri tarafından ıslıklandı.

‘Fenerbahçe susmaz’
Karşılaşmanın son 15 dakikasında ise polisin tribünlere saldırısına tepki vardı. “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarına bütün stat eşlik ederken, GFB’nin sloganı ıslıklama girişimi başarısız oldu. GFB’nin ıslıklamasının ardından tribünler “Fenerbahçe susmaz, susturulamaz” sloganı attı. Haziran Direnişi boyunca atılan sloganlar stadda yankılanırken, GFB’liler tribünleri susturmaya çalıştı.

Fenerbahçe taraftarları ise karşılaşmadan sonra GFB’ye tepkilerini sürdürdü. Görüşünü aldığımız Yılmaz Kar adlı taraftar, “Fenerbahçe tribünleri hayatın kendisidir, Fenerbahçe halkın takımı diye boşuna söylemiyoruz ve bunu söylüyorsak tribünün siyasetin bir parçası olduğunu da söylemeli ve buna karşı çıkmamalıyız. Buna karşı çıkanlar, Spor Bakanı ile yemek yiyen, iş AKP’yi övmeye gelince siyaseti tribüne sokmaktan geri durmayanlar zaten. Biz onların açtığı pankartları da biliyoruz. Mesut Yılmaz’a gösterilen tepkiyi de. O zaman siyaset değil miydi? Siyasetten korkmayan bir halkımız var artık ve siyasetin sevdiğimiz renklerle de buluşması çok doğal. Tribünler, e-bilet ya da 6222 gibi uygulamalara ve yasalara boyun eğmeyecek. Bizler biat eden bir takımın taraftarları değiliz” dedi.

‘AKP de, GFB de gidecek’
Dava sürecine de değinen Kar, sözlerini şöyle sürdürdü: “3 Temmuz’dan bugüne belki biraz geç oldu ama sokağın bir parçasıyız. Biat edecek olsaydık, 1 yıl boyunca Çağlayan’da, Silivri’de polisten dayak yemezdik. Bizler bunun bağımlısı değiliz, biz hak aramaya, adalet istemeye devam edeceğiz. Gezi Parkı’nda da oradaydık, şimdi de evimizde devam ediyoruz. Bizim evimiz tribünler ve burada mücadele ediyoruz. AKP yıkılacak, GFB tribünden kaçarak uzaklaşacak. Artık onların dönemi bitti, artık direniş var, artık kaybettiğimiz mevzileri geri alma dönemindeyiz. Saldıracağız, alacağız” dedi.

‘Tribünlerden korkuyorlar’
Bir başka Fenerbahçe taraftarı Gizem Yıkılmaz, karşılaşmayı işi dolayısıyla evden takip etmek zorunda kaldığını ve yayıncı kuruluşun da tribündeki GFB kadar korktuğunu belirtti. Gizem, “Ben işim dolayısıyla evde izlemek zorunda kaldım bu maçı. Okul Açık evimiz aslında ama bu seferlik böyle oldu. Böyle olması da iyi oldu çünkü yayıncı kuruluşun ne kadar korktuğunu görmüş oldum. Yayıncı kuruluş, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atılırken yayının sesini kıstı. Yani pankartlarımızı, davullarımızı yasaklayan zihniyet, dilimizi de kesmeye çalıştı. GFB ise korkuyor. Tribünlerin politikleşmesi Türkiye’de tek bir şeye işaret eder. Siyasi iktidarın yıkılmasına. Yani GFB de, AKP de bundan korkuyor. Korkuları normal, gidecekler, yıkılacaklar. Tribünler de mücadeleyi bırakmayacak” dedi.

Selçuk Yula’dan hat trick
Fenerbahçe’nin efsane golcülerinden Selçuk Yula’nın hayatını kaybetmesinin ardından Fenerbahçe, Salzburg karşılaşmasına siyah bant ile çıktı. Karşılaşma öncesi 1 dakikalık saygı duruşu yapılırken, atılan gollerde Selçuk Yula’nın adı anons edildi. Selçuk Yula, futbol hayatına hat trick ile veda etmiş oldu. Dün ise Fenerbahçe tesislerinde, 15.30’da efsane isim için tören düzenlendi.