Şike Soruşturması'nda öne çıkanlar

Sporda şike, teşvik primi ve organize suç örgütü kurma kapsamında yürütülen soruşturma ile futbol piyasasının önde gelen tanındık birçok ismi, adı mafyaya karışmış kişilerle birlikte gözaltına alındı. Çeşitli tahminler olmasına rağmen soruşturma ile ilgili süreç hala birçok belirsizliği barındırıyor.

Fenerbahçe’nin şampiyonluğu ile sonuçlanan 2010-2011 Sportoto Süper Ligi ve ligin, aralarında önemli isimlerin de bulunduğu birçok aktörü, yaklaşık bir yıldır sürdüğü belirtilen şike, teşvik primi ve organize suç örgütü soruşturmasıyla ülkenin en önemli gündem maddesi haline geldi.

Soruşturma basında öne çıktığı üzere şu anda hapishanede bulunan ve adı daha önce de şike iddialarına karışan, Sedat Peker’in akrabası olan Olgun Peker’in organize suç örgütü kurma kapsamında teknik takibi üzerine başladı. Peker’le ilgili soruşturmanın, Giresun’da kendisinin faaliyetlerinden mağdur olan çok sayıda kişinin savcılığa yaptığı şikâyetler sonrasında başlatıldığı iddia edildi. Telefon kayıtları ve kısa mesajlar üzerinden yapılan takip süreci Olgun Peker’i soruşturmanın merkezine oturttu.

Olgun Peker Kimdir?
Soruşturmanın merkezindeki ismin Olgun Peker olduğu ve soruşturmanın onun üzerinden genişlediği belirtiliyor. Peker, futbol piyasasında suçun en çok işlendiği alanda, menajerlik alanında yer almış bir isim. Menajerlik dışında Giresunspor Başkanlığı da yapmış olan Peker’in ilişkileri ve faaliyetleri üzerinden, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve birçok yönetici, teknik direktör, futbolcu ve Futbol Federasyonu yetkilisi gözaltına alındı. Geçtiğimiz dönemde Federasyon tarafından düzenlenen ve kopya çekildiği iddialarıyla iptal edilen menajerlik sınavındaki şaibede de Peker’in isminin geçtiği öne sürülüyor.

"Teşvik primi ağı" ve kamera kaydı
Soruşturma kapsamında dün sabah saatlerinden itibaren gözaltına alınan yaklaşık 50 kişiden öne çıkan isimler şunlardı: Aziz Yıldırım (Fenerbahçe Başkanı), Şekip Mosturoğlu (Fenerbahçe Asbaşkanı), Mecnun Odyakmaz (Sivasspor Başkanı), Tamer Yelkovan (Fenerbahçe Muhasebe Müdürü), Abdurrahman Yakut (Eski Diyarbakırspor Başkanı), Bülent Uygun (Eskişehirspor Teknik Direktörü), Ümit Karan (Eskişehirspor Sportif Direktörü), Mahmut Boz (Gençlerbirliği), Korcan Çelikay (Sivasspor), Mehmet Yıldız (Sivasspor/Eskişehirspor), Sezer Öztürk (Eskişehirspor/Fenerbahçe), Emenike (Karabükspor/Fenerbahçe), Serkan Çalık (Almanya'dan Türkiye'ye çağırıldı), Ömer Ülkü (Giresunspor Başkanı), Ali Kıratlı, Bülent İşcan, Olgun Peker (Eski Giresunspor Başkanı), Levent Eriş (Adanaspor Teknik Direktörü), Serdar Berkin , Volkan Bahçekapılı (Emre Belözoğlu'nun yeğeni), Erman Ertaş (Altay Genel Müdürü), Tarık Özertem (Futbolcu Menajeri), Beşir Acar (Mersin İdmanyurdu Asbaşkanı), Murat Tanış (Mersin İdmanyurdu tribün lideri), Özden Arslan (Futbolcu Menajeri).

Yukardaki isimlerden Ali Kıratlı’nın Olgun Peker’le ilişkisi olduğu için takibe takıldığı ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım tarafından yönlendirildiği iddia edildi. Yıldırım’ın “kendi takımının galip gelmesinin kolaylaştırılmasını ve engellerin bertaraf edilmesini sağlamaya çalıştığı” öne sürüldü. Ali Kıratlı ismi Trabzonspor-Fenerbahçe maçı öncesinde Eskişehirspor soyunma odası önündeyken çekilen görüntüleriyle kamuoyunda duyulmuştu.

Diğer yandan teşvik primlerinin kişilere ulaştırılırken kaydedildiği de günün öne çıkan haberiydi. Aracıların büyük bölümünün Peker’in adamlarından oluştuğu soruşturmada tespit edildi. Soruşturma içeriği için basında yer alan iddialardan biri de teşvik priminin kamera kaydının olduğuydu. Buna göre, menajerlerin başta Yıldırım olmak üzere temasta oldukları Fenerbahçe yöneticilerinden sağladıkları teşvik primlerini, Fenerbahçe’nin maçlarının kolaylaştırılması, Lig şampiyonluğundaki rakibi Trabzonspor'un maçlarının ise zorlaştırılması için rakiplere para verdikleri gizli kamera görüntüleriyle delillendirildi.

Aziz Yıldırım şike ve teşvikle suçlanmıyor
14 Nisan 2011’de yürürlüğe giren “Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair” 6222 sayılı yasa şike ve teşvik primiyle ilgili ağır cezalar içeriyor. Yasanın “Şike ve teşvik primi” başlıklı 11. Maddesi’nde ceza şöyle düzenleniyor: “Belirli bir spor müsabakasının sonucunu etkileme amacıyla bir başkasına kazanç veya sair menfaat temin eden kişi beş yıldan 12 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” yaptırımı getiriyor. Ayrıca yasaya göre "bu suçu işleyen şahıs kulüp başkanı veya yönetim kurulu üyesi ise cezası yüzde 50 oranında arttılır". Teşvik primi ile şike yapma iddialarıyla birlikte, şu ana kadar gözaltına alınan en önemli isim olan Aziz Yıldırım şike ve teşvik primi ile doğrudan suçlanmış değil. Yıldırım’ın “Çıkar amaçlı silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçlamasıyla gözaltına alındığı kaydedildi.

(soL - Spor)