Şahtar Donetsk, 'Ukrayna ordusuna teşekkürler' yazan forma giymeyi reddetti

Ukrayna takımlarından Şahtar Donetsk, üzerinde "Ukrayna ordusuna teşekkürler" yazan forma ile maça çıkmayı reddetti. Kulüp ayrıca, yalnızca askerler için saygı duruşu yapılmasını da eleştirdi.

Dış Haberler

Ukrayna'nın Şahtar Donetsk futbol kulübü, Karpatıy maçında yaşanan provokasyon hakkında bir açıklama yaptı.

Maçtan önce, Şahtarlı futbolcuların, üzerinde "Ukrayna ordusuna teşekkürler" yazan tişörtler giymeleri istenmiş, başlama vuruşundan önce de doğudaki çatışmalarda ölen askerler için saygı duruşunda bulunulmuştu.

Şahtar kulübü, aralarında çocukların, yaşlıların ve kadınların da bulunduğu 4 bin insanın Donbas bölgesinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Şahtar, bu sivillerin da saygı duruşunu hak ettiğini belirterek, bunun yapılmayışının kendileri açısından üzücü ve anlamlı bir gösterge olduğunu söyledi.

"Ülkemizde savaş var, masum insanlar ölüyor, bölgenin altyapısı harap oldu" diyen Şahtar Donetsk, bu durumun Donbaslı her insan için kişisel bir acı olduğunu vurguladı.

Maçtan önce Karpatıy tarafından yapılan gösterinin, "tamamen provakatif, sınırı aşan" bir olay olduğunu savunan Şahtar şöyle devam etti: 

Futbolda rakibi rahatsız etmek oldukça anlaşılır ve yaygın bir fenomendir. Ancak Karpatıylı arkadaşlar, ölçüyü kaçırmış, maç öncesi hazırlıkları için savaş temasını seçmiştir. İnsan ızdırabı, ölüm ve kan üzerine spekülasyondan daha ağır bir küfür olabilir mi?

Karpatıy'ın daha önceki maçlarda orduya desteğini ilan etmediğine dikkat çeken Şahtar, Donetsk ile olan maçın bilinçli olarak seçildiğini söyledi. Organizatörlerin, üzerinde orduya destek ilanı olan tişörtleri, Şahtarlıların almayacağını bildiği belirtilirken, şöyle devam edildi:

Provokasyonun sahiplerinin anlayamadığı şey şu: Bugün, turuncu ve siyah forma, Şahtar için hiç olmadığı kadar önemli. Bundan asla feragat etmeyeceğiz. Çünkü Şahtar, taraftarları için oynadı, oynuyor ve oynayacak.

Kulüp, Şahtar Donetsk'in, üzerinde "Donbas'ta barış, Ukrayna'da barış" yazan formaları giymeye hazır olduğunu ilan etti.