'Paradise'tan Fenerbahçe, Galatasaray ve TFF çıktı...

Paradise Papers'tan siyasetin ardından şimdi de futbol çıktı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın 6, Galatasaray’ın eski başkanı Ünal Aysal’ın 2, Futbol Federasyonu Başkanvekili Servet Yardımcı’nın ise 6 off-shore şirketi olduğu ortaya çıktı. Belgelerden Başbakan Binali Yıldırım'ın oğullarının da ismi çıkmış, Meclis'teki araştırma önerisi AKP'lilerin oylarıyla reddedilmişti.

Futbolda 'vergi’ kavramı tartışmaların odağında kalmaktan kurtulamıyor. Paradise Papers, iki kavramı bir kez daha bir araya getirdi. Aralarında kulüp başkanlarının da olduğu futbolun önde gelen isimleri vergi "avantajı" sunan Malta ve Jersey’de ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in haberine göre, Süddeutsche Zeitung’un ICIJ ve aralarında Cumhuriyet’in de yer aldığı 67 ülkeden 96 medya kuruluşuyla paylaştığı belgelere göre Türkiye, futbolculara uyguladığı düşük vergi oranları nedeniyle ‘futbolda vergi cenneti’ olarak adlandırılırken, aynı zamanda iş insanı olan Türk futbolunun önde gelen isimleri Jersey ve Malta’nın vergi avantajlarından faydalanıyor.

Yabancı şirketlere önemli vergi avantajları sunan Malta’da şirket kuran çok sayıda ünlü ismin arasından Türkiye’de futbol denilince akla ilk gelenlerden biri olan Aziz Yıldırım da çıktı.

Malta’da kurumlar vergisi yerli şirketler için yüzde 35 iken yabancı şirketler için sunulan avantajlarla son tahlilde yüzde 5’e kadar iniyor.

Off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile gizlilik politikası uygulayan 19 farklı yargı yetkisi alanındaki hesapları ifşa eden Paradise Papers’a göre, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ailesiyle birlikte Malta kayıtlarında yer alıyor.

Kayıtlara göre dört şirketi bulunan Yıldırım’ın, kızları Gülşah ve Hande Yıldırım’ın hissedarı olduğu ise iki şirket var. Bu şirketlerden biri olan Med Unity Co Ltd’nin hisseleri 2016’da Aziz Yıldırım’ın 2013’te satın aldığı Dearsan Gemi Sanayi AŞ’ye devrediliyor. Bu da Dearsan Tersanesi tarafından yapılan gemilerin off-shore şirketler üzerinden satıldığı veya çalıştırıldığı izlenimi veriyor. Cumhuriyet’e konuşan Aziz Yıldırım da Dearsan’ın Med Unity Co. Ltd şirketinin sahibi olduğunu açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı’nın adı hem Malta ve hem de Bahamalar’daki şirket kayıtlarında geçiyor. Paradise Papers’a göre; Yardımcı ile bağlantılı Malta’da beş, Bahamalar’da bir şirket bulunuyor. Söz konusu altı şirketle ilgili kamuya açık kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşılmıyor.

Galatasaray Spor Kulübü eski başkanı ve Unit International SA Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal’ın Appleby belgelerine göre iki off-shore şirketi bulunuyor. Bu şirketler Aysal Administration Limited ve Limoges Limited.

Aysal Administration Limited Aralık 2012’de, Limoges Limited Ocak 2013’te kurulmuş. İki şirket de Fransa’nın kuzeyinde yer alan Manş Adaları’ndan biri olan Jersey’de yer alıyor. Söz konusu şirketlerle ilgili kamuya açık kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşılamazken halen aktif oldukları belgelerden anlaşılıyor.

Appleby belgelerine göre Aysal Administration Limited ve Limoges Limited, Unal Aysal Group’a bağlı. Londra’da bir bankacı olan Ali Merih Çetinkaya, Aysal’ın her iki şirketinin de yetkilisi olarak kaydedilmiş. UBS Nominees Limited ve Unihouse Nominees Limited ise iki şirketin de hissedarları olarak görünüyor.

Belgeler Aysal’ın 2015’te Ünal Aysal Group üzerinden Appleby Fiduciary & Administration Business’e (AFB) yıllık 33 bin dolar ödediğini gösteriyor.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Ünal Aysal ise her iki şirketin de pasif olarak kurulduğunu ve bugüne kadar herhangi bir aktiviteleri olmadığını söyledi.