Nike, İranlı futbolculara krampon satmayacak

ABD'nin İran yaptırımları nedeniyle, İran milli futbol takımı Rusya 2018'de Nike'ın ayakkabılarını giymeyecek. Marka, İranlı oyunculara destek olamayacağını, Beyaz Saray'ın kurallarına uymak zorunda olduklarını açıkladı.

Dış Haberler

Donald Trump yönetiminin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle spor malzeme üreticisi Nike'ın, İran milli takımına ürün tedarik etmeyi reddetmesine, takımın teknik direktörü Carlos Queiroz'den tepki geldi.

Nike, İranlı oyunculara Rusya 2018'de krampon satışını reddetmiş, Beyaz Saray'ın 2015 nükleer anlaşmasından çıkışının bir parçası olarak yaptırım kararlarının yürürlüğe girdiğini söylemişti.

Queiroz, Moskova dışındaki bir antrenman sırasında, "Oyuncular spor ekipmanlarına alışırlar ve bunu önemli maçlardan bir hafta önce değiştirmek doğru değildir. Bu konuda FIFA’nın yardımımızı istiyoruz” dedi.

Nike daha önce yaptığı açıklamada; “Beyaz Saray'dan gelen yaptırımlar, bir ABD şirketi olarak, şu anda İran milli takımındaki oyunculara ayakkabı sağlayamayacağımız anlamına geliyor" demişti.

İran milli futbol takımının formaları ise, Nike'ın esas rakibi sayılan Alman üretici Adidas tarafından sağlanıyor. Oyunculara, herhangi bir spor markasının yaptığı ayakkabıyı giymesine izin veriliyordu ancak şimdi Nike tarafından desteklenen İranlı oyuncuların yasak nedeniyle ayakkabıları giymelerine izin verilmeyecek.

İsveç doğumlu İranlı golcü Saman Ghoddos da, bu yaptırımdan etkilenecek. Nike tarafından desteklenen Ostersunds FK oyuncusu, farklı bir marka giymek zorunda kalacak.

İranlı takım, Salı günü Dünya Kupası için Rusya'ya gelen ilk ülke oldu ve Rusya 2018 hazırlıklarına başlamak için Moskova'nın Vnukovo Havalimanı'na iniş yaptı. Ekip, kentin dışındaki Lokomotiv Bakovka Eğitim Üssü'nde olacak.

20 Haziran'da 2010 Dünya Kupası şampiyonu İspanya'ya karşı Kazan'da oynayacak takım, bu Cuma günü ise Spartak Stadyumu'nda Litvanya ile oynayacak.