Irkçılık ve milliyetçilik yeniden futbol sahalarında

Yugoslavya’nın dağılmasında önemli bir role sahip olan futbol kaynaklı milliyetçilik, son haftada oynanan ulusal maçlarda yeniden kendini gösterdi.

Geçtiğimiz Salı akşamı (16 Ekim) Belgrad’da İngiltere ve Sırbistan 21 yaş altı futbol maçında siyahî İngiliz futbolculara karşı Sırp futbolcuların saldırısı ve holiganların ırkçı tacizlerde bulunmasını, bir gün sonra Makedonya’nın başkenti Üsküp’te oynanan Makedonya ve Sırbistan arasındaki FIFA Dünya Kupası grup eleme maçında Arnavut, Makedon, Sırp ve Karadağlı holiganların kavgaları takip etti.

Sırbistan-İngiltere maçının uzatma dakikalarında yedikleri golle maçı kaybeden Sırp futbolcular İngiliz takımındaki siyahî oyunculara önce sözlü tacizde bulunup sonrasında fiziksel saldırıya geçtiler. Tribünlerdeki holiganların da İngiliz siyahî futbolcuları maç boyunca ırkçı tacizde bulunduğu bildiriliyor. Maçın oynandığı Kruşevac, milliyetçiliğin yaygın olduğu Bosna ve Kosova sınırlarına yakın olan Güney Sırbistan’da yer alıyor.

Maçtan sonra İngiliz Futbol Federasyonu konuyla ilgili olarak UEFA’ya şikayette bulundu. Sırbistan 21 yaş altı ulusal takımı bazı turnuvalardan men edilebilir. Sırp tarafı ise olayları İngilizlerin çıkarttığını ve kendi futbolcularını ve taraftarları provoke ettiklerini öne sürdü.

Makedonya ve Sırbistan arasında oynanan maçta ise Makedon ve Sırp taraftarlar arasında olay yaşanmazken, Makedonya’daki Arnavut taraftarlarla Makedonya’daki etnik Karadağlıların da desteğini alan Sırp holiganlar arasında çıkan çatışmalarda iki Karadağlı, üç de Sırp taraftar yaralandı. Maçı ise 59. dakikada Arnavut asıllı oyuncusu Agim İbraimi’nin penaltıdan attığı golle Makedonya 1-0 kazandı.

1992-95 yılları arasında iç savaşın kıvılcımını çakan futbol holiganizminin son dönemde yeniden artış gösterdiği dikkatlerden kaçmıyor. Eski Yugoslav cumhuriyetlerindeki son seçimlerde şovenist partilerin oylarını arttırmaları ve iktidara gelmeleri, ya da iktidarlarını kuvvetlendirmeleri de tribünlerdeki ırkçı-milliyetçi örgütlenmeleri yeniden cesaretlendiriyor.

(soL – Yugoslavya)