Haftalık futbol panoraması

Türkiye Süper Ligi’nin altıncı haftasında önemli maçlar oynandı. Özellikle zirveyi ilgilendiren maçlarda ‘olaylı’ denilebilecek anlar yaşandı ve zirve bileşiminde kritik değişimler oldu.

İsmail Sarp Aykurt

Türkiye Süper Ligi’nin altıncı haftasında önemli maçlar oynandı. Özellikle zirveyi ilgilendiren maçlarda ‘olaylı’ denilebilecek anlar yaşandı ve zirve bileşiminde kritik değişimler oldu. Fenerbahçe yeniden zirveye tutunurken, Beşiktaş ikinciliği korumasına karşın yara aldı. Lider Galatasaray yoluna önemli bir deplasman galibiyeti ile devam ediyor. İzmir temsilcisi Göztepe ise 6. Haftasında 13 puana ulaşarak ligin ilk üç sırasında yer alıyor.

Süper Lig’in 6. haftasında alınan genel sonuçlar ise şu şekilde:

Lig, her ne kadar ‘uzun metrajlı’ bir film gibi olsa da kısa anlar kalıcı ‘hasarlara’ neden olabiliyor. Bu haftaki Fenerbahçe-Beşiktaş maçı ülke ‘futbolunun’, futbol olmaktan çoktan uzaklaşmış olduğunu yeniden teyit etmiş durumda. 5 kırmızı kartın çıktığı, hakem hatalarının konuşulduğu, maç sonrasında da hakaret, suçlama ve çığlıkların egemen olduğu bir ‘maç’ daha izledik. Ancak maça damga vuran şey, maç ile ilgili değildi. Maç sonrası yöneticilerin yaptıkları açıklamalar, kurulu futbol düzeninin düşmanlıktan başka bir şey üretemediğini gösterdi. Bu bağlamda maça dair konuşmak, penaltılar doğru mu ya da kimin hakkı yendi açıklamaları yapmak komik ve anlamsız olmakta. Özetle konuşacak pek de bir şey bulunuyor diyemeyiz.

Ligin en önemli maçının derbi olduğu gerçeğini bir kenara bırakırsak, birkaç önemli maçın daha adından bahsetmek faydalı olacak. Bunlardan birisi Bursaspor-Galatasaray maçı. Galatasaray’ın ligin başlangıcından bu yana ilk kez geriye düştüğü maçta gösterdiği reaksiyon maçın ikinci yarıda kendi lehine çevirmesini sağladı. Ancak en çok konuşulanlar arasında Tudor’un ikinci yarıda yaptığı hamleler var.  Savunmanın iki kanadını alıp 3-5-2’ye yaslanan Galatasaray’ın maçı çevirememesi sonrası Tudor hakkında neler konuşulacağını tahmin etmek zor değil. Ülkede futbolun tamamı ile sonuç odaklı olduğunun bir göstergesi de oldu bu maç.  Göztepe takımı ise Sivas deplasmanında kritik bir galibiyet aldı ve çıtayı yükseltti. Ligin 3. sırasına yerleşen takım doludizgin ilerleyişini sürdürüyor. Bu performansını sürdürmesi halinde üst sıraları zorlayacağa benzeyen takımın bu Pazar günü oynayacağı Başakşehir maçı daha da büyük önem kazanmış durumda. Bir diğer ve son not Gençlerbirliği takımı için. Kötü gidişatını Başakşehir galibiyeti ile sonlandıran takımın önümüzdeki haftalarda çıkışa geçmesi muhtemel.

6. hafta sonunda Süper Lig güncel puan durumu şu şekilde oluştu:

Ligde bu hafta yine ‘derbi’ hüviyetinde oynanacak bir maç olacak. Beşiktaş ile Trabzonspor karşılaşmasının ligin zirvesi ve özellikle son dönemde beklenmedik puanlar kaybeden Trabzonspor’un yeniden zirveye ortak oluşu için önemli bir uğrak olduğu kesin. Bir diğer önemli maç ise Göztepe ile Başakşehir arasında gerçekleşecek. İzmir’deki maçın futbol konuşulacak bir maç olması muhtemel. Ligin istatistiklerine baktığımızda ise gol krallığında Burak Yılmaz ile Gomis’in ‘kapıştığını’ görüyoruz. Asist krallığında ise Başakşehir’in gericilikte sınır tanımayan oyuncusu Emre Belözoğlu’nun 5 maçta yaptığı 3 asist ile ilk sırada olduğunu, Caner Erkin ve Garry Rodrigues’in oynadıkları 6 maçta yaptıkları 3’er asist ile geriden geldiklerini söylemek mümkün. Disiplin tablosunda ise Beşiktaşlı oyuncular Tosiç ve Oğuzhan’ın ‘sabıkalı’ hâle geldiğini görüyoruz. Bu iki oyuncu da oynadıkları 5 maçta 1’er kırmızı kart aldılar. Tosiç buna 4 sarı kart ilave ederken Oğuzhan ise bu maçlarda toplam 2 sarı kart gördü. Başarılı pas istatistiklerinde ise Galatasaray 455 başarılı pas ile öne çıkarken, pas başarı yüzdesinde de yüzde 85’lik oran yakalamış durumda. En çok şut kullanan takımlar içerisinde ise Beşiktaş ve Osmanlıspor öndeler. Göztepe’den Jahoviç ile Alanyasporlu Vagner Love ise en isabetli şut kullanan oyuncular olarak öne çıktılar ve takımlarının iyi sonuçlar almasında baş rol oyuncusu olarak yer aldılar, diyebiliriz.

TFF 1. Lig’de Haftanın Görünümü:

Türkiye TFF 1. Lig’in zirvesinde değişiklikler var bu hafta. Rizespor bu hafta da puan kaybederken, Giresunspor kendi sahasında aldığı beraberliğe karşın liderliğini devam ettirdi. Ancak tüm bu sonuçlar zirve takibini sürdüren Ümraniyespor için önemli bir hafta oldu. Ligin 2. sırasına yerleşen Ümraniye, Rizespor’u üçüncülüğe itti. Adana derbisinde ise kazanan Adana Demirspor oldu. Dün oynanan maçı kazanan ADS, 10 puana yükseldi ve kendisine 7. Sırada yer buldu. Ancak en önemli notlardan bir tanesi ise bu haftaki ‘şike’ tartışmaları için açılmalı. Gazişehir Gaziantep yönetiminin ve bazı Gaziantep menşei futbolcunun katılımı ile şike yapıldığı iddiası TFF 1. Lig’in en önemli tartışması halinde. Geçen sezon Manisaspor ile Şanlıurfa arasında oynanan maçın sonucunu etkilemeye teşebbüs gerekçesiyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’na sevk edilen takım hakkında dedikodular devam ediyor. Bu da bilinen bir gerçeği aslında tekrar ve tekrar açıklamaya yetiyor. Bu futbol düzeninde ve ticarileşmiş futbol fanusunda şike, doping, satın alma ya da maç etkileme vb. gibi birçok olay oldukça mümkün halde. Bu, futbol düzeninin ne kadar da kirli ve ticarete endeksli bir olgu olduğunun kanıtı aynı zamanda. Bu da bizim hala ‘maç izlediğimizi’ zannetmemizi sağlıyor.