Güreş Federasyonu'nda oyun çok!

AKP hükümeti tarafından "desteklenen" Türkiye Güreş Federasyonu skandallara imza atmaya devam ediyor.

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) uzun bir süredir skandallarla anılıyor. AKP'li yöneticilerin eksik olmadığı müsabaka ve şampiyonaların sonrasında spordan çok bu skandallar konuşuluyor.

Her şampiyonaya en az bir AKP’li
Güreş Federasyonu, AKP’li vekiller ve yöneticiler tarafından hem maddi hem manevi destek görüyor. Federasyonun düzenlediği müsabakaların neredeyse tümüne bir AKP yöneticisi katılıyor. Özellikle küçük şehirlerde ya da ilçelerde düzenlenen müsabakalara, ilgili şehrin ya da ilçenin AKP İl Başkanı’nın katılımı mutlaka sağlanıyor.

AKP’li isimlerin katıldığı onlarca güreş şampiyonasından biri Kızılcahamam Yukarı Karaören köyünde düzenlenen büyükler Karakucak Türkiye Şampiyonası’ydı. Buradaki şampiyonaya Kızılcahamam ve Ankara belediyelerindeki AKP’li yöneticilerin yanı sıra milletvekilleri İdris Naim Şahin ve Ahmet Taşlı da katılmıştı. Üstelik İstanbul milletvekili ve AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin “festival ağası” ilan edilmişti.

Güreş öncesi türbe ziyareti
Meşhur Sancaktepe güreşleri de bunun bir başka örneği. Geçen yaz gerçekleştirilen güreşlere AKP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Hayrettin Çelik, İstanbul Milletvekili Mehmet Sekmen, Sivas Milletvekili Hayati Yazıcı, AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Azmi Ekinci, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Kartal İlçe Başkanı Temurhan Yıldız, Başkan Yardımcısı Fikret Polat gibi isimler katılmıştı.

Bir spor dalı olan güreşin, dini öğelerle nasıl bezeneceğinin bir örneği de Sancaktepe’de sergilenmişti. Karşılaşmalardan önce kortej oluşturulup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün eşliğinde alana kadar yürünmüştü. Yürüyüş sırasında "Samandıra Fatihi Abdurrahman Gazi"nin türbesi ziyaret edilmiş, burada Kuran ve Fatiha okunmuştu.

Milletvekilleri de var
Türkiye’nin en ünlü güreşçilerinden Hamza Yerlikaya, geçtiğimiz yıllarda AKP’ye üye olmuş, hatta milletvekilliği bile kapmıştı. Sivas Milletvekili olan “asrın güreşçisi” AKP’nin “spor açılımının” da başını çekmişti. Yerlikaya’nın AKP’ye dahil olmasıyla birlikte Federasyon’un partiyle yakınlığı da artmıştı.

Skandal üstüne skandal
AKP ve gericikle bağları kuvvetli federasyon yöneticilerinin konuşmalarındaki dini referanslar ya da şampiyona öncesi gerçekleştirilen dini ritüeller TGF’nin karıştığı skandalların üstünü örtmeye yetmiyor.

THY'nin İstanbul-Minsk seferini yapacak olan yolcu uçağında bulunan Türk Grekoromen Güreş Milli Takımı kafilesine “sataştıkları” gerekçesiyle iki Belarus vatandaşının uçaktan indirilmesi ilk akla gelen örneklerden. Türkiye basınında “Güreşçilerimize büyük ayıp” başlığıyla verilen haberlerde bile Belarusluların tam olarak ne dediğinden bahsedilmiyor.

Ancak yolcuların birkaç sözlü ifadesi sebebiyle “güvenlik tehdidi” gerekçesiyle uçaktan indirilmeleri ve Minsk’e gitmek üzere bilet alan yolcuların Kişinev’e gönderilmesi de skandal olarak yorumlanabilir. Ayrıca uçaktan inen yolcunun “Sizin güreşçileriniz uçaktaki kızlara kötü yaklaşıyordu, ben de kızları korumaya çalıştım” şeklindeki ifadesi güreşçilerin tavrı ile ilgili, akıllarda soru uyandırıyor.

Millilik belgesi skandalı
Geçen yıl yapılan denetimlerde aralarında Güreş Federasyonu’nun da olduğu bazı federasyonların usulsüz olarak millilik belgesi verdiği ortaya çıkmıştı. Sporcuların üniversiteye girişte ve öğretmen olarak atanmalarında aranan millilik kıstasına uymayan 4 bin sporcu belirlenmişti. Güreş, karate, judo, kick box gibi branşlarda sahte imzalı veya onaylı listelerin fotokopi ile çoğaltıldığı, üzerlerine başka kişilerin isimleri yazılarak bu kişilerin sporcu olarak gösterildiği ve bu belgelerin ilgili yerlere başvurularda kullanıldığı müfettişler tarafından ortaya çıkartılmıştı.

Son olarak reklam skandalı
Bir başka skandal ise federasyonun “gov.tr” uzantılı sitesinde yer alıyor. Türkiye Güreş Federasyonu’nun internet sitesi, devlete bağlı kurumların kullandığı “gov” uzantısını kullanan resmi bir site olmasına karşın reklam alması dikkat çekiyor.

Bu arada, internet sitesinde yer alan yazıların altında sanki yazının devamıymış gibi görünen reklamlar görsel kullanılmamasına rağmen okuyucunun gözüne çarpıyor. Üstelik devletin uzantısını kullanan bu resmi sitede yayınlananlar arasında traş bıçağı, hemoroid önleyici ilaç ve penis büyütücü krem reklamları yer alıyor.

(soL- Spor)