Goller bu kez işçiler için atıldı

Tekyumruk ve FenerbahCHE Taraftar Grupları, Silikozis hastalığına yakalanan Kot Kumlama İşçileri ile dayanışma amacıyla ortak bir futbol turnuvası düzenledi. Turnuvada goller silikozis işçilerinin mücadelesi için atıldı.

Tekyumruk ve FenerbahCHE Taraftar Grupları, Silikozis hastalığına yakalanan Kot Kumlama İşçileri ile dayanışma amacıyla ortak bir futbol turnuvası düzenledi. Tekyumruk, FenerbahCHE, Forza Livorno, Spor-Sen, İstanbul Tabip Odası, Gazi Mahallesi Bayan Futbol Takımı, Darıca Kültür Derneği ve Basın Emekçileri’nden oluşan 8 takımın katıldığı turnuva 6 Mart Pazar Günü Çamlıca Gülhan Spor Tesisleri’nde yapıldı.

“Farkındayız, karşı duracağız” başlıklı basın açıklamasında, kot kumlama işçilerinin yaşadıklarılarına dikkat çekildi.

Turnuvanın başlangıç vuruşunu Galatasaraylı eski futbolcu ve Spor Emek Sen Genel Başkanı Metin Kurt yaptı. Ses sanatçısı Yasemin Göksu’nun da katılarak destek verdiği turnuvayı finalde Spor-Sen takımını yenen Darıca Kültür Derneği kazandı.

"Farkındayız! Karşı duracağız!"
Tekyumruk ve FenerbahCHE Taraftar Grupları tarafından "Farkındayız! Karşı duracağız!" başlığıyla yapılan açıklamada, "Biz emekten yana futbolseverler, Türkiye'deki yoğun iş gücü sömürüsünün ve bu sömürüyle birlikte gelen işçi hayatının umursanmaması gerçeğinin farkındayız. Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı tersanelerde hayatlarını kaybeden işçileri asla unutmayacağız. Maden ocaklarında ölen işçilerin acısını yüreğimizden asla çıkartmayacağız" denildi.

İşçi sağlığının nasıl da hiçe sayıldığının en güncel örneklerinden birinin kot kumlama işçilerinin yaşadıkları olduğunu belirten taraftar gruplarının açıklaması şöyle:

"İnsanlık dışı koşullarda büyük çoğunluğu sigortasız olarak çalıştırılmış ve meslek hastalığı Silikozis’e yakalanmış kot kumlama işçileri, mesleklerinin henüz çok erken bir döneminde ciğerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktalar. Tekstil sektöründe dünyada ilk defa Türkiye’de görülen bu hastalık yüzünden şimdiye kadar 50’ye yakın genç işçi ölmüş, yüzlerce işçi de ölümcül hastalıkla boğuşmakta. Bu veriler ortadayken, Türkiyeli emekçiler çalışmak ve sağlıklı olmak arasında seçim yapmaya zorlanmakta.
Hiç kimse böyle bir seçim yapmak durumunda bırakılamaz!

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, 5/10 bin kadar işçi bu hastalığın pençesindedir. 2/3 ay gibi kısa bir süre bile bu işi yapmış olanlar bu hastalık ile yüz yüzedir. Merdiven altlarında hiçbir sosyal güvenci olamadan çalıştırılan bu emekçiler için buradayız. Onların FARKINDAYIZ ve KARŞI DURACAĞIZ…

Ciğerlerini kaybettiler, nefeslerini kaybettiler, gençliklerini kaybettiler, hayatlarını kaybettiler… Hiç değilse kalanlar haklarını kaybetmesin diye ve onların yaşadıklarını görmezden gelmemek için bugün buradayız. Bugün hepimiz tüm gollerimizi sınıf dayanışması için, bu coğrafyanın sağlıksız koşullarında çalıştırılan işçileri için atacağız.

Sağlıksız koşullarda çalıştırılan Zonguldak’dan, Bursa’ya, İstanbul’dan Hakkari’ye, İzmir’den Diyarbakır’a, Ankara’dan, Mersin’e bu coğrafyanın emekçilerinin Farkındayız ve Karşı Duracağız!!!"

(soL-Haber Merkezi)