‘FIFA standartlarında’ okul istiyorlar

Dünya Kupası’nın başlamasına 7 aydan az bir süre kaldı. Ev sahibi kentlerden Natal’da ise bu heyecan yaşanmıyor. Halkın talepleri “yaşam”a dair.

(soL - Spor) Gelecek sene Brezilya’da gerçekleştirilecek Dünya Kupası öncesi ülkede her şey beklendiği gibi değil. Örneğin Dünya Kupası maçlarına ev sahipliği yapacak kentlerden Natal. Yerel halk tarafından “kentimize düşen bir uzay aracı” olarak tanımlanan yeni stadyumun yapımına, Brezilya’nın diğer kentlerinde olduğu gibi milyonlarca dolar harcanıyor.

Ülkenin kuzey doğusunda yer alan kent birçok futbolsever tarafından henüz bilinmese de büyük ihtimalle İngiltere’nin grup maçlarını oynayacağı kent olduğu için yakın zamanda tanınacak. 12 ev sahibi stattan biri olan Arena das Dunas şehrin her noktasından, inşa halinde olmasına rağmen, görülebiliyor.

Turnuvanın başlamasına 7 aydan az bir zaman kalmış olmasına rağmen kent halkında heyecan yok. Yetkililer bu durumu şehirde büyük bir futbol takımının olmamasına bağlıyor. En kalabalık geçen maçların 5 bin kişiye oynandığı düşünüldüğünde doğruluk payı olsa da yerel halkın isteklerinin farklı olması daha büyük bir etken.

Yeni stadın yapıldığı noktada daha önceden var olan bir stat duruyordu. Elbette o stat FIFA standartlarını karşılamıyordu. Eski stat buldozerlerle yıkıldı ve yenisi milyonlarca dolar harcanarak yapıldı. Yeni stat büyük ihtimalle bir daha tam kapasite kullanılamayacak.

Bu durum da halkın sinirlerini bozmaya yetiyor. Şehrin her noktasında yazılamalar göze çarpıyor. “FIFA standartlarında okul ve hastane istiyoruz” yazılamalarıyla taleplerini ortaya koyan halk, amaçsızca harcanan milyonlarca doların halkın refahı için harcanabileceğini belirtiyor. Bir başka yazılama ise “FIFA standartlarında iş istiyoruz” talebini iletiyor. İşsizlik oranının yüksekliği bu durumun nedenini açıklıyor.

Brezilya Spor Bakanlığı’nın açıklamasına göre Dünya Kupası kapsamında hayata geçirilen projeler - statlar, havaalanları, yollar ve toplu taşıma dahil, 2019’a kadar ülke ekonomisine 55 milyar paund katkı sağlayacak. Ancak bu planlar yapılırken stat yenilemelerinin ve inşaatlarının giderleri 600 milyon paundla sınırlı kalacaktı. Şimdi ise giderler bu rakamın 4 katına ulaştı.

Arena das Dunas’da bin 900 işçi çalışıyor ve birçoğu asgari ücret alıyor. Geçtiğimiz günlerde işçiler zam istedi. Talepleri reddedilince de greve gittiler.
Kentin diğer bir sıkıntısı ise barınma sorunu. Kentte 1 milyondan daha az insan yaşıyor ancak ev kiraları çok pahalı olduğu için bir evde 10 kişi yaşıyor.

Bu nedenle 30 bin eylemci Natal’ın sokaklarını doldurmuştu. Brezilya’yı saran isyan sırasında Dünya Kupası yatırımlarına milyonlarca dolar harcanması eylemcilerin hedefindeydi.