Dünyaca ünlü futbolcular Filistin halkının yanında!

Avrupa'nın belli başlı kulüplerinde forma giyen onlarca futbolcu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına karşı Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını bildiren bir mektup kaleme alırken, önümüzdeki sene düzenlenecek 21 yaş altı şampiyonasına İsrail'in seçilmesini de kınadılar.

Aralarında Chelsea'li Eden Hazard, Arsenal'li Abou Diaby, eski İngiltere Premier Ligi oyuncuları ünlü futbolcular Didier Drogba ve Frédéric Kanouté ve Fenerbahçe'li Musa Sow'un da bulunduğu 62 üst düzel futbolcu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını ve 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'nın İsrail'de düzenlenecek olmasını kınayan bir mektup yayınladı.

Mektupta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı kınanırken, İsrail operasyonu "dünyanın vicdanında yeni bir leke" olarak nitelendirildi. Futbolcular, kuşatma altında en temel insani değerleri ve özgürlüğü elinden alınmış olan Gazze halkıyla dayanışma içinde olduklarını ilan ettiler.

İsrail'in Gazze'deki bir futbol stadyumunu vurmasına da değinilen mektupta, bu saldırı sonucunda futbol oynayan 4 gencin öldürüldüğü belirtildi. Mektupta ayrıca iki Filistinli futbolcunun herhangi bir yargılamaya tabi tutulmadan İsrail hapishanelerinde tutulduğu da hatırlatıldı.

Futbolcular, geçtiğimiz Çarşamba günü 21 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'na kimin evsahipliği yapacağına dair kararın İsrail'den yana verildiğini hatırlatarak, bu durumun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısına karşı verilen bir "ödül" olduğu vurgulandı.

Dünyaca ünlü Portekizli futbol yıldızı Cristiano Ronaldo'nun da Gazzeli çocuklar için 1,5 milyon avro bağış yaptığı belirtilmişti.

İsrail devleti, Filistinlilerin futbol oynama hakkını bile engellemekle uzun zamandır suçlanıyor. Bu yıl içerisinde ünlü Fransız futbolcu Eric Cantona da UEFA'ya bir mektup yazarak Filistinli futbolcuların İsrail tarafından hapsedilmesini kınamış, UEFA'yı bu konuda harekete geçmeye çağırmıştı. Ancak UEFA Başkanı eski Fransız futbolcu Michel Platini İsrail'e yönelik bir baskıya sıcak bakmıyor.


Filistinli 13 yaşındaki Ahmed Ebu Dakka, 8 Kasım'daki İsrail saldırısında öldürülmüştü

(soL - Spor)