Derbideki olaylarda '1453 Kartalları' ve AKP parmağı

Dün oynanan Beşiktaş-Galatasaray derbisinde çıkan olayların sorumlusu olarak Çarşı grubu iktidar yanlılar tarafından hedefe yerleştirilse de, sosyal medyadan gelen bilgiler AKP'nin kurdurduğu 1453 Kartalları'nı işaret ediyor.

(soL - Haber Merkezi) Dünkü Beşiktaş-Galatasaray futbol karşılaşmasının son dakikalarında çıkan olaylar ülke gündemine yerleşirken, olayın hemen ardından tribünleri ve Haziran Direnişi'ni hedef alan iktidar yanlısı açıklamalar gelmeye başladı.

Olaylar, Gezi Parkı direnişine büyük destek veren Çarşı grubunun üzerine yıkılmak istenirken, sosyal medyada "1453 Kartallar" ismiyle bilinen ve Çarşı'ya karşı AKP tarafından kurulduğu iddia edilen taraftar grubunun provokasyonun merkezinde olduğuna dair bilgiler ortaya çıkmaya başladı.

İddialar ve soru işaretleri
Radikal gazetesinin haberine göre, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan önemli iddialar ortaya attı. Baykan, statta 8 turnikenin bilerek devre dışı bırakıldığını, tribünlere çok sayıda kaçak taraftar girdiğini, boş kalması gereken merdivenlerin tamamın dolu olduğunu, turnikelerin elektronik kabloları kesildiğini ve Doğu Tribünü tarafında 10 kapının kilitlerinin kırıldığını iddia etti.

Yine benzer bir şekilde, 76 bin kişinin izleyeceği maçta yalnızca 2 bin güvenlik görevlisinin yer alması akıllara takılan başka bir mesele. Maç için Olimpiyat Stadı'na giden birçok taraftar da, güvenlik önlemlerinin ilginç bir biçimde yetersiz olduğunu, gişelerdeki görevlilerin bazı taraftarlara iltimas geçtiğini ve bedava bilet dağıttıklarını iddia ediyor.

1453 Kartallar'ın provokasyonu mu?
Öte yandan, Gezi Parkı'nda başlayan direnişten sonra AKP talimatıyla Çarşı'ya karşı kurulduğu bilinen 1453 Kartalları isimli oluşumun maçtan önce provokatif tweetler attığı gözlemlenmişti.

Ancak 1453 Kartalları ile ilgili iddialar bununla sınırlı değil. AKP'nin Küçükçekmece İlçe Örgütü'nde "Mahalle Gençlik Kolları Başkanı" olan İsmail Er isimli kişinin Facebook hesabındaki yorumlar tartışmaya yer bırakmıyor.

Yine İsmail Er, döner bıçaklarıyla sahaya girdiklerini ve maçı "bedava" izlediklerini itiraf ediyor: