Brezilyalı futbolcuların ilk Türkiye deneyimi: Umuda açılan kapı

Dünyanın öbür ucundan, Brezilya'dan üç genç futbolcu kendileri gibi pek çok genç futbolcunun yaptığı gibi hayallerinin peşinden Türkiye'ye geldi. Onlar Türkiye'ye gelmeden önce soL muhabiri Emrah Kartal onlarla konuştu.

Türkiye’de Brezilya denince şu üç şey ilk akla gelenlerdir: Futbol, samba, kadın… Biz sadece futbolunu yakından tanıyoruz. “Sambacılar” diye kestirip attığımız, bin bir kültürel desenin bir arada bulunduğu bu Latin Amerika ülkesinin oyuncuları, futbol oynamak için gittikleri dünyanın birçok ülkesine olduğu gibi, Türkiye’ye de nice umutla geliyor... Burada futbolla para kazanmak istiyor, umutlarını geleceğe taşıyor. Tıpkı ilk defa okyanusu geçip Brezilya’dan Antalya’ya bir turnuva için gelen, kendilerine aralanacak kapıyı bekleyen genç futbolcular Diogo, Dodô ve Junior gibi…

Brezilya’nın kuzeydoğusundaki Juazeiro Do Norte kentinin ikinci lig takımı Icasa FC bünyesinde futbol oynayan ve kendilerine Türkiye’ye transfer olma şansı doğan 20’li yaşlardaki üç oyuncu Diogo, Dodô ve Junior, belki de Türkiye’deki “Brezilyalı futbolcu” pazarına katılacak yeni futbolcular... Brezilya Kulüpler Birliği (União de Clubes Brasileiro) takımının oyuncuları olarak ICASA takımından çağrılan bu genç futbolcular, 4-21 Ocak tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Avrupalı takımların da katıldığı turnuvada "göz doldurmaya" çalıştılar.

ICASA ve onun gibi ikinci lig takımı olan, gelecek vadeden genç futbolcuların top koşturduğu Cruzeiro RS ve Madureira takımlarından da oluşan karma, Rio’dan Türkiye’ye hareket etti. Ancak takım Rio üzerinden yolculuğa çıkmadan bir gün önce, bulunduğum CEARA eyaletindeki “Brasilerão” adayı ICASA takımının Türkiye yolcusu üç futbolcusuyla bir araya geldim. Antalya’daki turnuvayla birlikte oluşan beklentilerini, umutlarını anlatan Junior, Diogo ve Dodô, hakkında pek çok şey bilmediğimiz Brezilyalı futbol işçilerinin yolculuğunun nasıl başladığına dair ipuçları verdiler.

Aile de önemli şöhret de, ama hep fazlasını umut edersiniz…
Juazeiro’da futbola başlamış ve henüz ICASA dışında başka kulüpte top koşturma şansı bulmamış olan 21 yaşındaki forvet Junior’un Türkiye hakkında konuşurken gözleri parlıyor. Türkiye’yi daha önce tanıma fırsatı bulmadığını belirten “Juninho” internette tarama yaparak Türkiye’ye dair fikirler edinmeye çalışmış. Yemeklerine ve coğrafyasına dair hakkında bilgiler edinmeye çalışan Junior, “Nasıl bir ülkedir, iklimi vs. nasıldır gibisinden araştırdım… Sonuçta, Türkiye’de oynamak istiyorum” diyerek niyetini belli ediyor.

Diğer Avrupa liglerinde de futbol oynamayı şimdiden kafasına koymuş olan Junior, Brezilyalı futbolculara sunulan vitrinden kendisi için kariyer ve şöhret umut ederken, aslında ailesi için de gelecek planları yapıyor: “Hep daha fazlasını umut edersiniz. Bizim için ücretler ve yaşam standardı Brezilya’dakinden daha iyi. Ailem için de daha iyi olacaktır Avrupa… Kariyerimi de düşünüyorum. Kariyerim ve ailem için Avrupa’da oynamak istiyorum.”

Türkiye Avrupa için önemli bir adım
Türkiye’nin kendisi için Avrupa’ya açılan bir kapı olduğunu da belirten Junior, “Bu anlamda Türkiye benim için önemli bir adım olacak” diyor. Antalya’daki turnuvada farklı takımlar ve futbolcularla tanışacağını söyleyen Junior, beklentilerini dile getiriyor: “Daha önce ICASA’nın alt takımı dışında bir takımda oynamadım. Yeni bir ülke, Brezilya’dan tamamen farklı bir ülkede bulunmak farklı olacaktır.”

Brezilya’dan coğrafi ve özellikle kültür olarak büyük farklılıklar taşıyan Türkiye’de futbol oynama fikrinin kendisini korkutup korkutmadığı sorusuna cevap veren Junior, “Türkiye’de futbol oynamaktan çekinmiyorum. Tamamen farklı bir ülkede oynuyor olacağım, ancak ailemden uzak olmak dışında, adapte olduktan sonra başka sorun kalmayacaktır” diyerek Kuzeydoğulu Brezilyalılar için kutsal olan ailenin kendisi için de önemli olduğuna vurgu yapıyor.

Antalya’daki içinde bulunduğu Brezilya karmasıyla yapacağı turnuvaya ilişkin görüşlerini sorduğumda ise Brezilyalı arkadaşlarıyla oynayacak olmasının Türkiye’deki futbol atmosferine adaptasyon için iyi bir fırsat olacağını belirtiyor. Junior, Antalya’da da iyi bir çalışma süreciyle başarılı maçlar çıkarmayı temenni ediyor.

Fenerbahçe ilk akla gelen…
Defans oyuncusu Diogo ise Juazeirolu değil. Beşiktaşlı futbolcu Bobô’nun hemşehrisi… Pernambuco eyaletinde doğan Diogo arkadaşlarına oranla daha sempatik. Türkiye hakkında bilgisinin olmadığını söyleyen Diogo, sadece Fenerbahçe’yi tanıyor: “Evet, Fenerbahçe’yi tanıyorum. Futbolcu olarak Alex, … (Kısa bir sessizlikten sonra arkadaşları devreye girer) Andre Santos…”

Türkiye’deki turnuva süreci hakkında düşüncelerini paylaşan Diogo, “Farklı farklı takımlara karşı maçlar oynayacağımız bir deneme süreci geçireceğiz. Güzel maçlar yapıp iyi çalışmak istiyoruz” sözleriyle beklentilerini ifade ediyor.

“Futbolcular fazla kazanmak isterler”
Türkiye’de futbol oynamak istediğini belirten Diogo, neden Türkiye sorusuna çok net yanıt veriyor: “Evet, tabi ki oynamak istiyorum. Nedenine gelince de, orada daha fazla para kazanabileceğim. Daha fazla kazanmanın yollarını arıyoruz. Futbolcular her zaman daha fazla kazanmanın yollarını ararlar zaten, öyle değil mi?”

Dünyanın farklı bir ucundan diğer bir ucuna
Brezilyalı futbolcular, Türkiye’de çok uzun yıllar futbol oynamayı tercih etmiyorlar. İstisna birkaç oyuncu dışında, Brezilyalı futbolcuların ülkelerine döndüğünü görüyoruz. Kendi kültürlerine çok bağlı ve ailelerine düşkün olduklarını gözlemleyebiliyorsunuz. Juazeiro de Norte gibi küçük bir kentten belki İstanbul’a gidecek ola Diogo’ya, farklı bir ülkeye, belki büyük bir kente, farklı bir futbol ligine gideceğini ve çok değişik bir futbol kültürüyle tanışacağını belirtip bu durumun kendisini ürkütüp ürkütmediğini sorduğumda şu yanıtı veriyor: “Ailemi özleyeceğim kesin, ancak alışmam gerekecektir. Onlarla telefonda hasret giderebilirim. Brezilya’dan tamamen farklı bir ülkeye alışmak kolay değil. Gün be gün her şey yoluna girecektir. Bu anlamda korkuyorum diyemem.“

“Ailem en önemli motivasyon”
Dodô se 23 yaşında oyun kurucu… Çekingen bir yapısı olan Dodô, Türkiye ile daha önce hiçbir şekilde tanışmamış ve Türkiye hakkında bilgisi bulunmuyor. “Juazeiro’da daha öncesine Türkiye’yi tanımak gibi bir imkânım olmadı” diyen Dodô, “Daha önce de düşünmemiştim araştırmayı. Ancak, Türkiye’de futbol oynamak istiyorum” diye ekliyor.

Antalya yolcusu diğer iki arkadaşına göre daha olgun gözüken Dodô, ailesinin kendisi ve futbol yaşamı için en önemli motivasyon kaynağı olduğunu belirterek “Aileme yardımcı olmak ve daha iyi bir hayat yaşamak için Türkiye’de oynamak istiyorum… Avrupa’da da oynamak istiyorum. Yine ailem benim için en önemli motivasyon” diyor.

Türkiye’deki Brezilyalı futbolcuları tanıyoruz, ya Brezilya’dakileri?
Antalya’da bulundukları sırada kendileriyle internet üzerinden görüşme fırsatım oldu… Yemeklerin acılığından ve yalnızlıktan yakındılar. Bu daha bir başlangıçtı. Zira futbol her iki sahada da zor bir oyun…

Emrah Kartal (Brezilya - Fortaleza )