Brezilya'da Dünya Kupası tehlikede

Maracanã Stadyumu’nun 2014 Dünya Kupası için yenilenme projesi işçilerin greviyle felç oldu. İş mahkemesinin aleyhlerinde karar verdiği Maracana işçilerine komünist Spor Bakanı sahip çıkarken, Dünya Kupası gündemini şu anda işçiler belirliyor.

Güney Afrika’da düzenlenen son Dünya Kupası’na grevler damgasını vurmuştu. Dünya Kupası sürecinin öncesinde ülkede kamu sektöründeki grev dalgası Kupa’nın organizasyonunu tehlikeye atmış, organizasyonda çalışan güvenlik işçileri ise Kupa maçları sürecinde protesto eylemleri gerçekleştirmişti. 2014 yılında Brezilya’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası da organizasyona 1000 gün kala grevlerle yankılanmaya başladı.

Gündemde en faza yer bulan grev ise Rio de Janeiro kentinde bulunan efsanevi Maracanã Stadyumu’nda çalışan işçilerin, Ağustos ayında bir çalışanın neredeyse ölümle yüz yüze gelmesi sonucunda, aileleri de kapsayacak sağlık sigortası talebi ile gerçekleştirilen iş bırakma eylemiydi. Şirketlerin talepleri garanti etmesiyle eylemin sona erdiği açıklanmıştı. Ancak, konsorsiyumun sağlık sigortasını da kapsayacak bir bütçeyi belirlemek için sunduğu 90 günlük bekleme sürecini beklemeden eylem işçilerin kararıyla 1 Eylül’de yeniden başladı.

Yaklaşık 10 gün önce Ağır Yapı İşçileri Sendikası (SITRAICP) ve konsorsiyumun iş mahkemesi yoluyla anlaşma girişimi yasal olarak başlamış ancak işçilerin şikayetleri için hazırladıkları dosyayı eksik gören Mahkeme, işçilere bir hafta ek süre vermişti. Bu süre boyunca da iş bırakma eylemi devam etti. Cuma günkü son oturumda, mahkeme konsorsiyum lehinde karar verdi ve konsorsiyumun işçilerin talep listesindeki hiçbir maddeyi yerine getirme zorunluluğu olmadığını belirtti. Bunun üzerinde mahkeme çıkışında toplantı yapan işçiler ve sendika temsilcileri kararlarını yarın 19 Eylül Pazartesi günü Stadyum’da açıklayacaklarını belirttiler. İşçiler gece vardiyasında doktor, aileleri de kapsayan sağlık sigortası ve asgari yevmiye tutarlarında iyileştirme talep ediyor.

Spor Bakanı Orlando Silva, Cuma günü twitter’da takipçileriyle gerçekleştirdiği sohbette grevdeki işçileri savundu. Silva eylemlere karşı olamayacağını belirtirken komünist olduğunu vurguladı. Hükümetteki koalisyon partisi Komünist Parti (PCdoB) milltevekili Silva, “Ben, tanrıya şükür ki, Komünist Partili bir komünistim. Tıpkı marşımız “Enternasyonal”de söylendiği gibi işçilerin kendi elleriyle kuracağı ve yolunu belirleyeceği bir sosyalist ülke hayal ediyorum. İşçilerin kendi elleriyle örgütlenen eylemlere tabi ki değer veriyorum” dedi.

Silva ayrıca, aralarında çalışmaların durmuş olduğu Maracanã ve Mineirão Stadyumları da dahil olmak üzere 12 stadyumun Dünya Kupası'na hazır hale getirileceğini belirtirken, grevdeki işçiler de dahil olmak üzere tüm halkın bunu umduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz Cuma günü 2014 Dünya Kupası açılışına Maracana ile birlikte ev sahipliği yapacak Minas Gerais eyaletinin başkenti Belo Horizonte’de bulunan Mineirão Stadyumu’nda da Başkan Dilma ve Pele işçilerin protestosuyla karşılaştı. Perşembe günü grev başlatan işçiler, Başkan ve Kupa Tanıtım Elçisi olan Pele’nin başkanlık ettiği heyeti karşılamadı. Maracaná’da 16 gündür süren grevin meşruluğu ile greve çıkan işçiler, ücretlerinde iyileştirme ve sosyal haklar talep ediyor.

Kupa’ya 1000 gün kala Minas’ta coşkulu etkinlikler başlarken FIFA ülkedeki stadyumların ve altyapıların yetişmemesi endişesiyle rahatsız durumda. 2014 Dünya Kupası öncesinde tüm kıtaların şampiyonlarının ve en iyi takımlarından olaşan 2013 Konfederasyon Kupası da yine Brezilya’da gerçekleştirilecek.

Emrah Kartal (soL - Brezilya)