Arjantin'de futbolcular greve hazırlanıyor

Arjantin 1. Futbol Ligi'nde ekonomik kriz iddiası ile yaklaşık 4 aydır maaşlarını alamayan futbolcular greve gitmeye hazırlanırken, ülkemizde bu alanda görülen eksiklikler tam anlamı ile aşılmış değil.

İsmail Sarp Aykurt

Ekonomik kriz iddiası ile maaşlarını alamayan Arjantin 1. Lig futbolcuları, maaşlarındaki belirsizlikleri aşmak amacıyla greve gitmeye hazırlanıyor. Arjantin Futbolcular Birliği (FAA) başkanı Sergio Marchi yaptığı açıklamada grevin meşru gerekçeleri sundu ve gereken şartlar sağlanana kadar bu durumun devam edeceğini de ekledi.

Başlangıç tarihi 5 Şubat'tan 3 Mart'a ertelenen ligin, Futbolcular Birliği açıklaması odaklı düşünüldüğünde daha uzak bir tarihe ertelenebileceği de konuşulanlar arasında yer alıyor. Futbolcular Birliği'nin, sporculara antrenmanlara katılmama ve resmi hiçbir maçta yer almama konusundaki tavsiyeleri de yön gösterir durumda. Özellikle, yayıncı kuruluş, Arjantin Futbol Federasyonu (AFA) ve Arjantin hükümeti arasındaki kirli para ilişkileri de belli oranlarda Türkiye'yi hatırlatıyor. 

SPORCU GREVLERİ ARTIYOR

Son zamanlarda İtalya, Brezilya ve İspanya gibi futbolun oldukça 'popüler' olduğu coğrafyalarda sporcu sendikalaşmaları ve grevler azımsanmayacak bir yol alırken, Türkiye'de ise spor, sendika ve grev sözcükleri birbirine mesafeli durmaya devam ediyor. Endüstriyel futbol içerisinde çalkalanan sayısız amatör sporcu çıkış yollarını ararken, Türkiye'deki eksiklikler ise ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Özellikle, komünist sporcu Metin Kurt öncülüğünde ilk örnekleri görülen sendikalaşma, eylem ve grevler hala bir 'ilk' olarak göze çarparken, bu alanda görülen örgütsüzlüğün devrimci bir sendika ve kuruma olan ihtiyacı, görülen o ki, devam ediyor.