ABD'nin Blatter yerine desteklediği aday, 'yolsuz' değil mi?

FIFA'da yapılacak seçimler öncesi, dünya futbol tekeline yönelik ABD destekli operasyon akıllarda soru işaretleri uyandırıyor. Konunun Rusya ve İsrail ile ilgili boyutu öne çıkarken, Sepp Blatter yerine desteklenecek adayın yolsuzluk şebekesinden bağımsız olup olmadığı merak konusu.

Haber Merkezi

Bugün başlayan FIFA Kongresi öncesi, tüm dünya kuruma yönelik ABD destekli yolsuzluk operasyonunu konuşuyordu.

İddiaya göre FBI, 3 yıldır FIFA içindeki bir yolsuzluk şebekesini araştırıyordu. İsviçre'ye "operasyon" talimatı ABD'den gidince, rüşvet tezgahı ile alakalı olduğu iddia edilen en az 6 kişi gözaltına alındı.

Rusya, ABD'nin kendi ulusal yasalarını sınırları dışında uyguladığını ve bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyerek operasyona tepki gösterdi. Bu tepkide rüşvet şebekesinin bir boyutunun da 2018 Dünya Kupası'nın Rusya'da yapılmasıyla ilgili olmasının da payı vardı.

Bir diğer iddia ise, İsrail'le ilgili. Filistin Futbol Federasyonu, İsrailli takımların Batı Şeria'da futbol oynamasını itiraz ediyor, ayrıca İsrail'in Batı Şeria ile Gazze arasında yolculuk yapan Filistinli oyuncuları engellediğini belirtiyordu. Filistin, bu nedenlerle İsrail'in FIFA'dan ihraç edilmesinin oylanmasını talep ediyordu.

BLATTER'E KARŞI ÜRDÜN KRALİYETİ
Bugün başlayan FIFA Kongresi'nde, artık herkesin tanıdığı Başkan Sepp Blatter yeniden aday. Blatter'in karşısındaki tek adaysa, eski Ürdün Kralı Hüseyin'in oğlu Prens Ali bin el-Hüseyin.

Hüseyin 1999 yılından bu yana Ürdün Futbol Federasonu Başkanı, 2001 yılından bu yana Batı Asya Futbol Federasyonu Başkanı ve 2011 yılından bu yana da FIFA Başkan Yardımcısı.

Prens Ali, İngiltere'de askerlik eğitimi aldıktan sonra 90'lı yıllar boyunca Ürdün ordusunda ve kraliyet muhafızlarında görev yaptı.

New York Times'ın haberine göre, FIFA'daki ABD delegasyonu, bugünkü seçimlerde Blatter'e karşı Prens Ali'yi destekleyecek. Avrupa ve Kanada'nın da ABD'nin kararını destekleyeceği ve FIFA'da "reform"a gidilmesi gerektiği de, ABD'nin öne sürdükleri arasında.

BLATTER'DEN RUSYA VE KATAR İMASI
Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, İsviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen 65. FIFA Kongresi'nde konuşan Başkan Sepp Blatter, ABD’nin açtığı soruşturma kapsamında önceki gün düzenlenen operasyonun, Rusya ve Katar’ın Dünya Kupası’nı sırasıyla 2018 ve 2022’de ağırlayacak olmasına tepki niteliği taşıdığını savundu: 

“Bu turnuvalar da soruşturma kapsamına alındı ve Rusya ile Katar’a oy verenlerin ifadesi alındı. 2018 ve 2022’yi başka ülkeler düzenleyecek olsaydı, bu sorunları yaşamıyor olurduk.” 

'ZAMANLAMA DA MANİDAR'
Bununla birlikte operasyon ve soruşturmanın kongre seçiminin 2 gün öncesine denk gelmesini manidar bulduğunu belirten Blatter, "Tesadüf sözcüğünü kullanmayacağım ama kafamda bazı ufak soru işaretleri var. Herkesten aynı şekilde etik davranmasını bekleyemeyiz" diye konuştu.

KONGREYE BOMBA İHBARI
İsviçre polisi, yolsuzluk operasyonunun gölgesinde başkent Zürih'te gerçekleştirilen 65. FIFA Kongresi'ne yönelik bir bomba ihbarı aldıklarını duyurdu.

Polis sözcüsü Marco Cortesi bomba ihbarını yerel saat ile 11.00'de aldıklarını söyledi.