3 yıl geçti ama AKP unutamadı: Polis İstanbul'u kuşattı!

3 yıl önce bugün Gezi Parkı'ndan başlayıp bir ay boyunca ülkeye yayılan Haziran Direnişi'nin yıl dönümünde, AKP polisi İstanbul'u adeta abluka altına aldı. Haziran Direnişi'nin 3'üncü yılında AKP'nin yaşadığı korku, geçtiğimiz yıl dönümlerindekilere benzer görüntülere neden oldu. İstanbul'un önemli noktaları polis tarafından "güvenlik önlemleri" adı…

Serdar Nazım Yüce

3 yıl önce bugün Gezi Parkı'nın yıkılmak istenmesi üzerine başlayan eylemler polisin sert saldırısı ve Taksim'deki binlerce yurttaşın kararlı bir şekilde süren mücadelesi sonucu tüm yurda yayılmıştı.

Haziran Direnişi'nin 3'üncü yılında AKP'nin yaşadığı korku, geçtiğimiz yıl dönümlerindekilere benzer görüntülere neden oldu. İstanbul'un uğrak noktaları polis tarafından "güvenlik önlemleri" adı altında kuşatıldı.

İlk durağımız Kadıköy'dü. Kadıköy'de hazırlıklara başlayan polis boğa heykelinin bulunduğu Altıyol'da konumlandı. Kadıköy'de basın açıklamalarının ve eylemlerin yapıldığı diğer adres olan rıhtımda ise nöbete başlayan "toplum" polisleri, özellikle vapur ve metro giriş-çıkışlarında kimlik sorgulaması yapıyor.

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş'ta ise, Kadıköy'den daha büyük bir yığınak yapılmıştı. Söz konusu önlemler Beşiktaş'taki Kadıköy iskelesinde yoğunlaşıyor çünkü burada Haziran Direnişi sırasında eylemcilerin kuşattığı Başbakanlık Ofisi bulunuyor. Normal şartlarda, Beşiktaş'tan Kadıköy'e geçecek yurttaşların kullandığı bu sokağın bir tarafında Başbakanlık Ofisi'nin girişi ve surları, diğer tarafta ise AKP'nin Gezi sonrası yaptığı büyük peşkeşle inşa edilen otel bulunuyor. Bu alan, iki tarafından da polis bariyerleri tarafından kapatılmış durumda. Sokağın iki yakasında da polis, tüfekler ve TOMA'larla nöbet tutuyor. Öte yandan bu sokağa yalnızca otele gelen lüks araçlar alınıyor. Halkın giremediği ve etrafından dolaşmak zorunda kaldığı sokaktaki AKP destekli otel aksama olmaksızın işliyor.

Aynı şekilde Beşiktaş'ın da çeşitli noktalarında kırmızı yelekli polisler nöbet tutuyor. Beşiktaş ve Taksim'de diğer şehirlerden getirilen çok sayıda polis bulunuyor.

TAKSİM

Haziran Direnişi'nin ateşinin yakıldığı Taksim ise çok daha yoğun bir kuşatma altında. Taksim Dayanışması'nın Gezi Parkı'na yaptığı çağrı sonrası, dün akşam saatlerinde, meydana polis bariyerleri yığılmıştı. Bariyerler, bugün sabah saatlerinde, Gezi Parkı'ndaki insanlar dışarı çıkartıldıktan sonra, parkın etrafını saracak şekilde yerleştirildi. Parkın içinde ve dışında, çok sayıdaki noktada çevik kuvvet polisleri ve TOMA'lar bekletiliyor. Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı'nın ortasında kalan meydan, polisleri Taksim'e taşıyan otobüslerle ve TOMA'larla doldurulmuş durumda. 

ULAŞIM ENGELLENİYOR

Öte yandan, Beşiktaş tarafından gelen belediye otobüsleri de yolcuları Beşiktaş Arena'nın üst tarafında kalan Divan Otel'in yan sokağında indiriyor. Otobüslerin meydana ulaşmasına izin verilmiyor. Hacıosman-Yenikapı metro hattının Taksim çıkışı ise henüz açık. İstasyonun kapatılıp kapatılmayacağına dair bir açıklama yapılmadı fakat, önceki yıldönümlerinde istasyonun polis tarafından kapatıldığı biliniyor.

POLİS, TOMA VE KAMYON

İstiklal Caddesi'nin girişinde yer alan anıtın çevresi de aynı şekilde çevik kuvvet polisleri ve polis araçlarıyla çevrilmiş durumda. Burada çok sayıda kamyon da bulunuyor. Büyük tonajlardaki bu kamyonların polis bariyerleri taşıyan kamyonlar oldukları düşünülüyor.

İstiklal Caddesi'ne henüz bir polis barikatı kurulmadı. Ancak cadde boyunca, caddeye çıkan tüm ara sokakların başlarında çevik kuvvet ekipleri bekletiliyor. Haziran Direnişi boyunca saldırı yaşayan Mis Sokak gibi sokaklarda ise daha çok sayıda polis bekletiliyor. 

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi, sürekli olarak, yerleri değiştirilen çevik kuvvet ekiplerinin geçişine sahne oluyor. 

Haziran Direnişi’nin 3. yıldönümünde Taksim Dayanışması, “Bir aradayız, buradayız” sloganıyla Gezi Parkı’nda saat 19.00’da basın açıklaması yapacağını duyurmuştu.

Taksim Dayanışması, üçüncü yıl için hazırlanan ve Makine Mühendisleri Odası ile Mimarlar Odası’ndan ücretsiz elde edilebilecek tişörtlerin 31 Mayıs günü saat 17.00’den itibaren İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı ve Gezi parkında giyilmesi çağrısı da yapmıştı.