14 yıllık mücadele: Urla halkı kazandı, taş ocağı şirketi kaybetti

İzmir’in Urla ilçesinde iki köyün sakinleri, zeytinlere ve bölgedeki endemik bitki yapısına zarar veren taş ocağına karşı 14 yıldır verdiği mücadeleyi kazandı. Danıştay 14’üncü Dairesi, birinci derece doğal SİT alanındaki madenlerle ilgili olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nu iptal etti.

DHA

İzmir’in Urla ilçesinde iki köyün sakinleri, zeytinlere ve bölgedeki endemik bitki yapısına zarar veren taş ocağına karşı 14 yıldır verdiği mücadeleyi kazandı. Danıştay 14’üncü Dairesi, birinci derece doğal SİT alanındaki madenlerle ilgili olumlu Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nu iptal etti.

Eskiden köy statüsünde bulunan Yağcılar ile İçmeler mahallelerinin önemli bölümü, 1993 yılında birinci derece doğal SİT alanı ilan edilirken, iki köy arasında kalan taş ocağı ve kırma eleme tesisleri için de kapatma kararı verildi. Ancak yapılan başvurularla bazı üretim tesisleri için SİT durumunda değişikliğe gidildi.

Daha sonra tesislerin yerleşim yerine yakın olması, hem zeytinlere hem de endemik bitki yapısına zarar verdiği gerekçesiyle köylüler ve çevreciler hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme, farklı tarihlerde köylüler lehine ‘kararlar’ verdiyse de, taş ocağını işleten şirketin girişimleri ve yeni izinler nedeniyle bu kararlar bir türlü uygulanamadı. Şirket, son olarak 2013’te aldığı ÇED olumlu raporuyla bir kez daha üretimini sürdürdü.

TAŞ OCAĞI KAPATILABİLECEK

Bunun üzerine 2014’te köylüler ve çevreciler, raporun iptali için 1’inci İdare Mahkemesi’nde yeniden dava açtı. Ancak mahkeme, iptal istemini reddetti. Bu kez köylüler adına davayı takip eden avukatlar, Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu. Kısa süre sonra davayı sonuçlandıran Danıştay 14’üncü Dairesi, idare mahkemesinin verdiği ‘red’ kararını bozdu, ardından da istisna olarak değerlendirilen bir yöntemle davanın esasına girip ‘ÇED olumlu kararını’ iptal etti.

Köylüler karardan dolayı büyük sevinç yaşarken, avukatları Şehrazat Mercan taş ocağının kapatılması için valilik ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Av. Şehrazat Mercan kararı şöyle değerlendirdi: “Bu alan için 14 yıldır mücadele ediyorduk. Birçok mahkeme bizim lehimize karar verdi ancak her seferinde çeşitli yollar ve yöntemlerle bu kararlar uygulanmadı. Bu karar artık kesinleşti. Tüm kurumlara başvurumuzu yapacağız ve elimizdeki kararla taş ocağının kapatılmasını sağlayacağız.”