KESK protestoya devam ediyor

image

KESK toplu görüşmelerin dördüncü gününde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) önünde protesto eylemi gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu (KESK) üyesi işçiler, dün saat 12.30'da SHÇEK önünde bir araya gelirken, sosyal devletin tamamen tasfiye edildiği bir ortamda sosyal hizmetin tüm çalışanlar için bir hak olduğunu ifade ederek, toplu sözleşme talebine dikkat çektiler.

KESK adına basın açıklamasını yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, kamu emekçilerinin insanca yaşabileceği bir ücret ve eşit çalışma yaşamı talepleri etrafında Hükümeti 'toplu sözleşme' masasına oturmaya davet ettiklerini hatırlattı.

Toplu sözleşme talebi Anayasa'ya aykırı görülüyor
Evren toplu görüşmelerin son günlerine gelinmiş olmasına rağmen, hükümetin 2009 yılı için henüz hiçbir somut öneri getirmemiş olmasına dikkat çekti. Görüşmeler öncesinde Kamu Sen ve Memur Sen'in iki öncelikli talebinin "Toplu Sözleşme ve Grev hakkının kullanılır olması" ve "insanca yaşanabilecek ücret talebi" olarak açıklandığını söyleyen Evren, ilk talebin anayasayla ilgili olduğu gerekçesiyle dikkate alınmadığını, ikincisinin ise hâlâ somut olarak gündeme gelmediğini belirtti.

Herkesin gözünün Perşembe günkü oturumda olduğuna değinen Evren, Perşembe günü olacakların da bundan önce yaşananlardan farklı olmayacağını ifade etti.

Kamu emekçileri nitelikli çalışma koşulları istiyor
Evren, on bir gündür devam eden toplu görüşmeler boyunca kamu emekçilerinin herkesin gerçek yüzünü görme fırsatını bulduğunu, hükümetin ve masadaki konfederasyonların "dostlar alışverişte görsün" diye masada oturduklarını vurguladı.

SES Ankara Şube yöneticisi Emine Koç yaptığı konuşmada, çalışanların nitelikli çalışma koşullarını sağlanmasını istediklerini, nitelikli, ücretsiz, ulaşılabilir sağlık hizmeti için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

KESK görüşmelerin son ayağından sonra 29 Ağustos Cuma günü saat 12.30'da başbakanlığa bir kez daha "toplu sözleşme hakkı" için yürüyecek.