Zonguldak’ta maden işçileri sokakta

Zonguldak'ta Akkurt Madencilik, çok sayıda işçiyi Torba Yasa'daki düzenlemeleri gerekçe göstererek işten çıkarttı. Şirketin, hükümetle Torba Yasa pazarlığına oturmak için, patronlar tarafından işten çıkartıldıkları söyleniyor.

(soL - Zonguldak) Özel maden ocaklarında çalışırkeniş akdi sona erdirilen işçiler ve diğer şirketlerden işçi arkadaşları, iki gündür Zonguldak Valili’ği önünde işlerini kaybetmemek ve işlerine son verilenler de işlerine geri dönmek için eylem yapıyor. İşten çıkarılan Akkurt Madencilik işçileri ile üretimi durdurduğunu açıklayan SFH Enerji, Deka madencilik, Gedik Aş. işçileri de eyleme katılıyor. İşlerini kaybetmek istemeyen işçiler, Torba Yasa maddelerinde maden işçilerine yönelik yapılan düzenlemenin sonucu işçilerin işlerini kaybettklerini ifade ediyor ve hükümetle işverenlerin bu soruna çözüm bulmalarını istiyor.

Valilik önünde toplanan işçiler, Zonguldak Valisi ile görüşen işletmelerden gelecek haberi bekledi. Görüşmede, rödovansın minimuma çekilmesi ve sigorta primlerinin düşürülmesi taleplerinin iletildiği ifade ediliyor.

Valilik önünde görüşme sonucunu bekleyen Deka madencilikten bir yetkili, 2014 yılında ton başına 28 lira+KDV olan rödovans ücretinin 2015 yılında 33 TL+KDV olacağını ve bu yükü özel ocakların kaldıramayacağını ifade ettiği görüşünde, TTK’ya yapılan bu ödemenin çok fazla olduğunu, rödovansın kaldırılmasını istediklerini söyledi. Deka madencilik yetkilisi, Torba Yasa’daki maddeler ile SSK primlerinin iki katına çıkmasının da özel ocakların kapanmasına neden olduğu belirtti. Özel maden ocağı işletmecilerinin ortak görüşü rödovans ve SSK primlerindeki artışın ocaklarda taş kömürü işletmeciliğinin devamını sağlamayacağı yönünde.

Valilik önünde çözüm bekleyen, görüştüğümüz işçiler, maden ocaklarında çalışan işçilerin haklarının devlet güvencesine alınmasını, özelleştirilen ocaklarda bunun ancak SSK primlerinin devlet tarafından ödendiğinde gerçekleşebileceğini ifade ediyor.

Özel maden ocağı işletmecileri, yalnızca Torba Yasa’daki ilgili maddeleri değil yürürlükte olan bazı düzenlemelerin de geri çekilmesi için ocakları kapadıklarını ve işçileri işten çıkardıklarını ifade ediyor.

Yapılan görüşmede Vali’nin madenilerin taleplerini üst mercilere iletileceği açıklandıktan sonra işçiler önümüzdeki günlerde eylemlerine devam etmek üzere Valiliğin önünden ayrıldı.

İşte Zonguldak Sanayi Odası Başkanı'nın, canlı yayında devletle pazarlık için işçileri işten çıkarttıklarının itirafı: