Zonguldak'ta işçilerin öfkesi büyüyor patron fırsatçılığı çöküyor

Zonguldak'ta işten çıkarılan madenciler eylemlerine devam ediyor. Maden patronlarının, tepkiyi devletten daha fazla imtiyaz koparmak için kullanma yaklaşımı geri çekilirken, eyleme işçilerin öfke ve kararlılığı damga vuruyor. Yetkililerse ortada yok: Biri ABD'de, biri Çin'de, ikisi izinli.

Güncelleme - 17:04

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında 29 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyen maden işçileri, Valilik önündeki eylemlerini sürdürüyor.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, şirket yetkililerinin bu şartlarda işçi çıkarmaya devam edeceklerini söyleğini belirterek, "Biz sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Gerekirse Ankara'ya gideceğiz" dedi.

Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri'nin, sözleşmede belirtilen kuyularda yeterli kömür rezervi olmadığı gerekçesiyle yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talep etmesini Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) reddetmesiyle başlayan uyuşmazlık sonucu maden ocağında 29 işçi işten çıkarıldı. Zonguldak'taki maden patronları, süreci, devletten daha fazla imtiyaz kazanmak için bir fırsat olarak değerlendirmeye çalıştı. Eylemlerin ilk günü, bazı maden patronları, işçilerine izin vererek eyleme katılmaya teşvik etmişti.

Fakat dünden beri işler tersine dönmüş durumda. Dünkü eylemde patronların değil işçilerin çalışma koşulları ve iş güvencesi taleplerinin öne çıkmasının ardından bugün patronların büyük kısmı işçilerine işbaşı yaptırdı.

Patronlar, Torba Yasa'da Soma'daki madene verilen imtiyazların kendilerine de sağlanmasını istiyordu. Ancak bugünkü eylemde dile getirilen talepler, patronların isteği doğrultusunda olmadı.

İşçilerin direnişine destek amacıyla eylem yerine gelen Basın-İş Genel Başkanı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya'nın basınla sohbeti sırasında bir gazeteci, patronların Soma'da tanınan imtiyazları istemesini sordu. Akkaya, yeraltı zenginliklerinin özel şirketlere verilmesinin yanlış olduğunu, devletin buraları kamulaştırıp kendisinin işletmesi gerektiğini söyledi. Eylemci işçilerin yaklaşımıyla örtüşen bu yanıt, işçilerden destek gördü.

Zonguldak'taki eyleme, ilin diğer ilçelerinden madenciler ve aileleri de destek vermek üzere yola çıkmış durumda. Valilik önündeki işçiler, gergin ve öfkeli. soL'a konuşan işçiler, eylemi sonuna kadar sürdüreceklerini, gerekirse Ankara'ya yürümekten çekinmeyeceklerini belirtiyor.

AKP'li yetkililer kafalarını kuma gömmüş durumda
Zonguldak'ta bunlar yaşanırken, yetkililerin hiçbirinin ortada olmaması dikkat çekiyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ABD'de. Bakanın müsteşarı Çin'de. Zonguldak Valisi ve TTK Genel Müdürü'yse izinli. İşçiler, görüşmek için karşılarında yalnızca polisi bulabiliyor. Hükümet Zonguldak'a TOMA yolladı.


Güncelleme 15:13

Madenciler Zonguldak Valiliği önünde nöbete devam ediyor. Sloganlarla devam eden eylemde, Valilik önünde bekleyen güvenlik güçleriyle ara ara tansiyon yükselirken, madenciler, kararlılıkla eylemlerini sürdüreceğini ilan ediyor.


Zonguldak'ta işten çıkarılan maden işçileri kitlesel bir eylem gerçekleştiriyor. Zonguldaklı madenciler arkadaşlarının işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla bugün de Zonguldak Valiliği önünde eylem gerçekleştiriyor.

İşçiler, haklarını elde edemedikleri takdirde Ankara'ya yürüyeceklerini duyurdu. Dün gece 4 kilometrelik belde yolunu yürüyerek Zonguldak-İstanbul karayoluna ulaşan işçiler, "Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen madencinin ayak sesleri" sloganıyla tepkilerini göstermişti.