Zonguldak'ta 150 maden işçisi işten atıldı

Zonguldak'ta özel bir maden firması, Torba Yasa'nın ağır yükümlülükler getirdiğini söyleyerek 150 işçisini işten çıkardı.

Zonguldak'ta yürürlüğe giren 'torba kanun' ile maliyetlerinin arttığını ileri sürerek üretimi durdurma kararı alan 22 özel maden şirketinden biri, 150 işçiyi bugün işten çıkardı.

Maden sektöründe çalışan işçilere asgari ücretin iki katı ücret getiren, 6 aylık kıdeme sahip olma şartını kaldıran, yer altında haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 36 saate indiren kanunun Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlamasının ardından kentte toplam 4 bin 200 işçinin çalıştığı 22 özel maden şirketi üretimi durdurdu. Bu şirketlerden Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde 9 yıldır faaliyet gösteren Akkurt Madencilik, bugün ocakta çalışan 150 işçinin iş akitlerini sonlandırdı.

Torba Yasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte maliyetlerin arttığını, asıl sorunun işçi giderleri değil maliyet olduğunu iddia eden işletme sahipleri şu ana kadar 5 bin 200 madenciyi işten çıkardı. Zonguldak'ta yasayla beraber 22 özel maden şirketi birçok işçinin işine son verdi.

Kütahya'da ise 7 maden ocağı madencilerin işine son verdi. Bugün de Zonguldak'ta bir maden şirketi 150 işçinin işine son verdi. İşsiz kalan madencilerden bazıları da gözyaşlarını tutamadı.Üretimin durdurulması nedeniyle 5 gündür evlerinde olan işçiler bugün son kez işyerine çağırıldı. Maden şirketi sahibi Alaattin Kurnaz, maden ocağı önünde madencilere işlerine son verildiğini söyledi.

İşçiler tepkili: Asıl grizu şimdi patladı.
İşten çıkarılan maden işçisi Cengiz Çiftçi(41):

"Devletimizin altyapısını hazırlamadan çıkardığı bu kanunla işçi sahipsiz bırakılmıştır. Ben 40 yaşındayım, bu yaştan sonra nerede çalışabilirim? Bu sorumun cevabını istiyorum. Bayram geliyor, önümüz kış, okullar açıldı, biz ne yapacağız? Biz ne yapabiliriz. Şu an insanlar saatli bomba gibi. Çaresiz durumdayız."

Soner Bayraktar (29):

"Gerçekten şoktayız. Şaka gibi. Bu insanlar ne yapar. Sabahleyin çocuk para istediği zaman nasıl harçlık vereceğiz. Okula gidecekler, harçlık isteyecekler. Bu durumda ne olacak. Gerçek grizu şimdi patladı." diye konuştu. 49 yaşındaki madenci Abdullah Öztürk ise şunları söyledi: "Bizim Zonguldak'ta 3 tane iktidar milletvekilimiz var. Her milletvekili gece yarısı o torbaya bir madde atıyor, bizim milletvekillerimiz niye atmadı? Buradaki arkadaşlarımızın hepimizin çoluk çocukları sefil durumda. 10 yıldır ben bu şirketteyim, yaşım 49, ne yapacağım ben bu saatten sonra?"

İşten çıkarılan işçiler Valilik önünde eylem yaptı.
Daha sonra işten çıkarılan maden işçileri, Zonguldak Valiliği önüne gelerek eylem yaptı. Madenci baretlerini yere vurarak seslerini duyurmaya çalışan işçiler, 'Rödovansı kaldır, bizi işe aldır' ve 'Vali buraya' diye sloganlar attı.