Zabıta ve İtfaiye işçileri Ankara’da birleşti

Tüm Bel-Sen'de örgütlü olan zabıta ve itfaiye işçilerinin özlük hakları için Ankara’ya başlattıkları yürüyüş kitlesel bir basın açıklaması ile son buldu.

Zabıta ve itfaiye işçileri, can güvenliği başta olmak üzere özlük haklarının güvence altına alınması için Ankara’da bir araya geldi. Zabıta Müdürlüğü ve Kurtuluş İtfaiyesi önünden hareket eden işçiler, önlerinin polis tarafından kesilmesi üzerine Güvenpark’ta basın açıklaması yaptı.

Yangın hortumları ve tüpleriyle eyleme katılan itfaiyeciler, “İtfaiyede yangın var!” dövizleri taşırken, eylemdeki yerlerini iş kıyafetleriyle alan zabıtalar ise, çalışma koşullarına taşıdıkları fotoğraflarla dikkat çekmeye çalıştı.

“Ölmeyi göze alarak görev yapıyoruz”
Basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara, zabıta ve itfaiye işçilerinin uzun sürelerle, can güvenlikleri olmaksızın, buna karşın düşük ücretlerle çalıştıklarını belirtti. Yıpranma hakkının zabıtalara tanınmadığını, itfaiye işçilerinin ise fiilen bu haktan yararlanamadıklarını söyleyen Baykara, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi konusunda yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Genel İdari Hizmetler sınıfında olan zabıtalar ve itfaiyeciler adına konuşan Baykara, yaptıkları görevin zorluğu nedeniyle bu hizmet sınıfından çıkarılmayı ve 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun 36. maddesine İtfaiye Hizmetleri Sınıfı ve Zabıta Hizmetleri Sınıfı ibaresinin eklenmesini talep etti.

Konuşması sıklıkla sloganlarla desteklenen Baykara, zabıta ve itfaiye işçilerinin yaşadıkları sorunların çözümü için on maddelik bir acil talepler listesi okudu. Talepler arasında itfaiyeciliğin ve zabıtalığın bir meslek olarak tanınması, mesleklerini yerine getiren emekçilerin can güvenliğinin sağlanması başı çekti.

TBMM’nin açılmasından sonra siyasi parti temsilcileriyle görüşeceklerini söyleyen Baykara, polisin kendilerine yönelik tutumunu protesto etti.

Özgen’den konfederasyonlara çağrı
Baykara’nın ardından söz alan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yaşanan sorunların toplu sözleşme görüşmelerinde sürekli gündeme getirdiklerini ancak diğer konfederasyonların AKP iktidarını desteklediklerini belirtti. Diğer konfederasyonları AKP’ye destek vermekten vazgeçmeye çağıran Özgen, ortak mücadeleye vurgu yaptı.

Özgen’in konuşmasının ardından ilk duruşmaları 4 Ekim’de görülecek olan KESK üyesi kadınlarla dayanışma çağrısı yapıldı.

(soL - Ankara)