Yurtiçi Kargo’nun 'daralması' işte böyle oluyor!

İnsanca çalışma koşulları isteyen ve bunun için sendikalı olan Yurtiçi Kargo işçileri birer birer işten çıkarılıyor. Firma yetkilileri işten çıkarmaları “daralma” bahanesi ile yaparken, kapılara asılan “bizimle çalışmak ister misiniz?” notları ise daralmanın ne anlama geldiğini gözler önüne seriyor…

Günde 10 saatin üzerinde çalışan, her gün kilometrelerde yol yürüyen, evlerini geçindirmekte dahi oldukça zorlanacakları bir maaş alan kargo işçileri daha iyi koşullarda yaşamak için sendikalı olunca işten çıkarıldı. İşçilere daralma dolayısıyla işten çıkarıldıkları söylense de firmanın girişinde “bizimle çalışmak ister misiniz” denilerek örgütsüz ve sömürülecek yeni işçiler aranıyor.

İnsani koşullar istenince işten çıkarıldılar
İşten çıkarılan Yurtiçi Kargo’nun Kadıköy şubelerindeki işçilerle işten çıkarmaları, çalışma koşullarını ve sendikal mücadeleyi konuştuk.
Moda Şubesi önünde direnişte olan Yurtiçi Kargo işçilerinin direnişiyle ilgili görüşlerini aldığımız Nakliyat İş Örgütlenme Daire Başkanı Erdal Kopal, Nakliyat İş olarak tüm kargolarda örgütlenme kampanyası başlattıklarını ve bu çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Yurtiçi Kargo’nun sendikalı olup daha iyi koşullarda çalışmak istediği için ülke genelinde çıkardığı işçi sayısı şimdiden 70’i geçti. Bu sayının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.

Bu çalışmalar ve üye kaydetmeler sürerken, Yurtiçi Kargo’da Kadıköy, Moda, Ankara ve Konya’da sendikalı olan işçilere baskılar olmaya başladığını belirten Kopal, işçilere sendikadan ayrılmamaları halinde işten çıkarılacaklarının söylendiğini dile getirdi.

İşçilere süren yoğun baskıların ardından işten çıkarmaların başladığını belirten Kopal, İstanbul’da Kadıköy, Moda ve Altunizade Şubelerinde toplan 11 işçinin sendikalı oldukları için işine son verildiğini dile getirdi.

İşçilerin istifasını kendilerinin vermesi durumunda tüm haklarını vereceklerinin dahi teklif edildiğini ama emekçilerin bu teklifleri kabul etmediğini ve haklarını istediğini belirten Kopal, insani koşullar için mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.

Bu parayı kendilerine verelim bakalım geçinebilecekler mi?
Yurtiçi Kargo’nun Kadıköy Şubesi’nde çalışan kargo işçisi Abdullah Alaca, çalışma koşullarını ve işten çıkarılmalarını şu sözlerle değerlendirdi:

Yedi senedir Kadıköy Şubesi’nde çalışıyorum. Sabah 8.30’da iş başı yapıyoruz, iş bitimi saatimiz ise yok. Kimi zaman 22.00’da, kimi zaman 23.00’da kimi zaman ise gece 01.00’da işi bırakıyoruz. Bu kadar mesaiye kalıyoruz ama hiçbir ek ücret aldığımız da yok. Aldığım ücretle geçinmem mümkün değil. Akşam yemekleri yok, aldığımız 900 lira maaş bu para da yola ve yemeğe gidiyor. Bu parayı kendilerine verelim bakalım geçinebilecekler mi?

“4-5 aydır ortalama 23.00’da işten çıkıyoruz”
Yurtiçi Kargo’nun Altunizade Şubesi’nde çalışan kargo işçisi Tuncay Köse ise konuya ilişkin soL’a şu açıklamalarda bulundu:

Çok ağır çalışma koşullarımız var. 4-5 aydır ortalama 23.00’da çıkıyoruz. Ben 15 yıldır çalışıyorum bu firmada ama aldığım para geçimime yetmiyor. Hastalık raporu alıyoruz kullanamıyoruz. Bu ağır koşullardan yorulduk. Ayağımda fazla yürümekten dolayı 5 tane nasır var. Şimdi sendikalı olduk diye tek tek arkadaşlarımızı işten çıkarılıyor. Bizim şubeden ilk ben çıkarıldım. Sendikalı olduğum için işten çıkarıldım ama daralma dolayısıyla işten çıkardık diyorlar. Daralma diyorlar, işe alma ilanları açıyorlar. Hakkımızı alana kadar direneceğiz.

Sabah 8.30’da başlıyoruz sonrası Allah ne verdiyse…
Yurtiçi Kargo’nun Moda Şubesi’nde çalışan kargo işçisi Cemil Arslan ise şu ifadeleri kullandı:

Sabah 8.30’da başlıyoruz sonrası Allah ne verdiyse… En erken şubeden çıkış saatim 21.00. Bu duruma karşı sendikalı olduk ama işten atıldık. Ben anayasal hakkımı kullanarak sendikalı oldum ve işten çıkarıldım. Buna karşı mücadele edeceğiz.

Ali Ufuk Arikan - soL