Yunanistan'da antiemperyalist hafta sonu

Yunanistan Komünist Gençliği, yurtsever direnişçilerin bir dönem karargah kurdukları Prespes'te geleneksel "Antiemperyalist hafta sonu" etkinliğini düzenledi.

soL (Yunanistan) 1992 yılından beri her yıl Yunanistan Komünist Gençliği (KNE) tarafından düzenlenen "Antiemperyalist Hafta sonu" etkinliklerinin 17'ncisi Yunanistan'ın kuzey eyaletlerinden Florina'da yer alan Prespes'te yapıldı. Etkinlikte Türkiye Komünist Partili Öğrenciler adına bir temsilci de yer aldı.

Bu yılki etkinliğin amacı Balkan halkları arasında antiemperyalist dayanışmayı yükseltmek olarak belirlendi. Bu nedenle Arnavutluk, Karadağ sınırlarına yakın Prespes bölgesi kamp alanı olarak seçildi. Ayrıca Prespes'in Demokratik Ordu'nun bir dönem için karargahının bulunduğu yer olması nedeniyle etkinlikler Demokratik Ordu saflarında Anglo-Amerikan emperyalizmine karşı savaşan komünist ve yurtsever askerlere ithaf edildi.

4 temmuz günü Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinden KNE üyeleri ve dostlarının Prespes'e ulaşmasının ardından çadırların kamp alanına kurulması ile etkinlikler başladı. 5 Temmuz günü, 1946-1949 yılları arasındaki iç savaş döneminde Yunanistan Komünist Partisi'nin genel sekreterliğini yapmış olan Nikos Zahariadis'in bir dönem saklandığı mağara, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Genel Sekreteri Aleka Papariga'nın da katılımıyla ziyaret edildi. 5 temmuz gecesi ise kamp alanında çeşitli müzik grupları sahne aldı ve konuşmalar yapıldı.

Gecede TKP adına katılan bir temsilci de konuşma yaptı. Balkanlar'da ABD ve AB bayrakları ile, Amerikan üslerinin üzerinde, Soros fonları ile bağımsızlık kutlamalarının yapıldığını vurgulayan TKP temsilcisi, bu tür bir "bağımsızlığı" reddetliklerinin altını çizdi. TKP'li temsilci, Türk egemen sınıfının Yugoslavya'nın parçalanması sürecine her türlü katkıyı yaptığı ve Balkan halklarına karşı emperyalistlerle saf tuttuğunu vurguladı. "Ülkelerimizin ve halklarımızın geleceği için emperyalistleri Balkanlar'dan kovmak zorundayız" diyen TKP temsilcisi Demokratik Ordu saflarında savaşanları anarak konuşmasını sonlandırdı.

KNE genel sekreteri Gianis Protoulis ise yaptığı konuşmada, Sovyetler Birliği'nin çözülmesinin ardından emperyalistlerin Balkanlar'ı kan gölüne çevirip Yugoslavya'yı parçaladıklarına değindi. NATO, Avrupa Birliği ve ABD'nin Balkanlar'dan kovulacağını, Demokratik Ordu saflarında savaşmış olan yoldaşlarına söz verdiklerini belirten Protoulis bu sözü mutlaka yerine getireceklerini söyledi.

Etkinliklerin son günü otobüslerle gidilen Florina şehir merkezinde bir yürüyüş yapıldı. Burada Florina dağlarında savaşan ve ölen yurtseverleri temsilen yapılan bir anıt mezar açıldı.