Yiğidin malı ortada Türkiye kongre peşinde

Tuzla tersanelerinde arka arkaya gelen işçi ölüm haberleri ile birlikte kendini aklamaya çalışan Türkiye sermayesi 3 yılda bir yapılan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nin ev sahipliğine talip oldu. Türkiye iş kazalarında dünya sıralamasının en ön sıralarında yer alıyor.

HABER MERKEZİ Türkiye 2011 yılında yapılacak Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nin ev sahipliğine talip oldu. 97. ILO (Uluslar arası Çalışma Örgütü) Çalışma Konferansı dolayısıyla Cenevre'de bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı görüşmeler sonucunda, 2011 yılındaki 19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi'nin Türkiye'de yapılmasını teklif ettiği duyuruldu.

3 yılda bir ILO ve uluslararası sosyal güvenlik kuruluşları tarafından düzenlenen ve dünyanın en önemli uluslararası iş güvenliği konferansı olarak adlandırılan kongrenin bu yıl 18'incisi düzenleniyor. Kongre, Güney Kore'nin başkenti Seul'de 29 Haziran-2 Temmuz 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Kongreye 4 bin sektör temsilcisi, 100 ülkeden bürokrat, hükümet yetilileri, işveren temsilcileri ile öğretim üyeleri katılacak. Kongrede iş sağlığı ve güvenliği başlığında önemli kararların alınması bekleniyor.

ILO verilerine göre dünyada her yıl 2 milyondan kişi iş bağlantılı kaza ve hastalıklardan dolayı yaşamını yitiriyor. Bu veriler altında ILO'nun iş sağlığı ve güvenliği başlığına dair geliştireceği politikalar daha da önem kazanıyor. Aynı zamanda ILO bu başlıkta yeni düzenlemeleri bu kongre aracılığı ile gündemine alma ve tartışma olanağı elde ediyor. İşçi ve işveren temsilcilerini iş sağlığı ve güvenliği başlıklarında ortaklaştırmaya çalışıyor.

Bu yılki kongrede kayıt dışı (enformel) sektörün olumsuz etkileri, göç, nanoteknoloji ve asbeste bağlı riskler, belli sektörlerdeki cinsiyet ayırımcılığı, çalışma çevresinin düzenlenmesi, HIV/AIDS gibi başlıkları ele alması bekleniyor.

İş sağlığı ve güvenliği kongresi aklamaya yetmez
Ortalama olarak her 6 dakikada bir iş kazası olan Türkiye'de, her 6 saatte de bir işçinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. İstatistikler her 2,5 saatte 1 işçinin iş göremez hale geldiğini açıklıyor. Türkiye İş Kazaları istatistiklerinde Avrupa'da ilk, dünyada ise 3. sırada yer lıyor. SSK( Soysal Sigortalar Kurumu) istatistikleri ise Türkiye'de bir yıl içerisinde onbinlerce iş kazasının yaşandığını gösteriyor. İş kazalarını önleme ve iş güvenliğine dair alınması hedeflenen önlemler ise çoğu zaman uygulanmıyor ya da yetersiz kalıyor.