Yeni ölüm tersaneleri mi?

Meclis başkanlığına sunulan rapor, uluslararası sermayenin büyük tersaneler açmasını ve taşeron sisteminde düzenlemeye gidilmesini öneriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tuzla'daki işçi ölümleriyle ilgili kurulan Meclis Araştırma Komisyonu hazırladığı raporu önceki gün TBMM Başkanlığına sundu. Komisyon başkanı AKP milletvekili Mehmet Domaç'ın TBMM Başkanı Köksal Toptan'a sunduğu 197 sayfadan oluşan rapor, tersane alanlarında sıkışıklıkların ortadan kaldırılması için yeni tersaneler açılmasını öneriyor. Raporda, gemi inşa sanayisinde uluslararası sermayenin yatırım yapmasını cazip kılacak büyük tersane alanlarının oluşturulması gerektiği ifade edilirken, Tuzla tersanesinde "rasyonel olarak kullanılmayan" kamu kurumlarına ait alanların da yat imalatçılarına tahsis edilmesi öneriliyor.

Raporun yapısal sorunlara ilişkin çözüm önerileri arasında, tersane alanlarında sıkışıklıkların ortadan kaldırılması ve genişleyecek tersane alanları üzerinde iş sağlığı ve güvenliğine uygun çalışma şartlarının sağlanması için Tuzla'daki şahıs, kolektif, limited ve küçük anonim şirketlerin birleşmesinin teşvik edilmesi gerektiği yer alıyor. Rapor Tuzla yan sanayisinin de Tuzla, Yalova, İzmit ve Sakarya'daki tersanelere hizmet verecek bir Organize Sanayi Bölgesine taşınmasını öneriyor.

Raporda tersanelerde yapılan ana işlerin tek tek belirlenerek bu işlerin alt işverene (taşeron) verilmemesi gerektiği belirtilirken, sektörde alt işverenin alanlarını belirleyecek yasal düzenlemelerin yapılması ve "standardı yüksek, sertifikalı ve vasıflı taşeron çalıştırılması sağlanmalıdır" deniliyor.

Raporun iş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önerilerinde ise, gerekli tedbirleri yerine getirmeyen tersanelerin önlemler alınıncaya kadar kapatılması öngörülüyor. Tersanelerin çalıştırdıkları işçi sayısına bakmaksızın en az bir iş güvenliği uzmanı ve iş güvenliği elemanı bulundurması istenen raporda, iş güvenliği elemanı sayısının ise işçi sayısına göre artırılması gerektiği vurgulanıyor. Tüm tersanelerin işçi sayısına bakmaksızın işyeri hekimi çalıştırması gerektiği ifade edilen raporda, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı ücretlerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanması ve söz konusu ücretlerin işveren tarafından Bakanlığa yatırılması öneriliyor. Sigortasız işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik denetimlerin artırılması gerektiği ifade edilen raporda, tersanelerde 7,5 saat ve daha az çalışılması gereken İşler Hakkında Yönetmeliğe uyulması için tedbir alınması isteniyor.

Tersanelerde sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasından ve sendikalaşmanın yaygın hale getirilmesinden söz edilen raporda, Sendikalar Kanun Tasarısının da bir an önce kanunlaştırılması talep ediliyor. Raporun öneriler bölümünde iş güvenliği ve mesleki eğitim almayan işçilerin tersanelerde çalıştırılmasının önüne geçilmesi gerektiği ifade ediliyor. Rapor tersane işçilerine her sabah işe başlamadan önce yarım saat iş güvenliği eğitimi verilmesini öneriyor.