Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Ya ilaç ya ekmek

Başbakan’ın dile getirdiği Amerikan modeli esas alınırsa, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödediği yıllık 2,5 milyon TL hastanın cebinden çıkacak.

Yayın Tarihi: 01.01.2010 , 09:50 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilaçların ABD’de olduğu gibi marketlerden satışı için çalışma başlattıkları açıklamasına atıfta bulunan Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Eczacı Özgür Özel, “Amerikan modeli esas alınırsa, bu tedavi gruplarına giren 2 bin 224 kalem ilacın marketlerde serbestçe satılması söz konusu olacak” dedi.

2009 yılının 11 ayında gerçekleşen rakamlara göre, Türkiye toplam ilaç pazarının 13 bin 466 TL olduğunu ifade eden Özel, OTC (tezgâh üstü) olarak nitelendirilen ilaçların pazardan aldığı payın ise yüzde 18’lik bir oranla 2 bin 453 TL olduğunu bildirdi.

Özel, ilaçların bir kısmının marketlerden satılmaya başlamasının, kamunun ilaç giderlerini azaltmaya yönelik bir önlem olduğunu belirterek, “Markette satılacak ilacı hasta cebinden ödeyecek. Kasada aldığı deterjanla ve ekmekle birlikte, bir de ilaç parası verip çıkacak. Amerika’da sistem bu şekilde işliyor” dedi.

ABD’liler yiyeceklerinden kısıp ilaca yatırıyor
Yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de yaşlıların yüzde 35’inin ilaç almak için yemeğe ayırdıkları bütçeden kısmak zorunda kaldıklarını da belirten Özel, “Bu sistem uygulanmaya başlanırsa, önceden SGK’nın ödediği yıllık 2,5 milyon TL hastaların cebinden çıkmaya başlayacak” uyarısında bulundu.

İlaçların marketlerde satılmasının reklam sektörünün de iştahını kabarttığını söyleyen Özel, eczacıların ilaç reklamının serbest bırakılmasına karşı olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: “İlaçta reklam hastalık tedavisi mantığından uzaklaşmak ve hastalıklara ilaç değil, ilaçlara hastalık yaratmak mantığı üzerine kuruludur. Reçetesiz ilaçların eczane dışına çıkması ve ilaçların marketlerde satılmaya başlanması genel olarak sadece ilaç şirketlerinin yararınadır. Çünkü ilaç tüketimini büyük oranda artırır. Aynı zamanda kısa vadede cepten ilaç harcamasını artırıcı bir etki yapar. Çünkü birincisi, markette satılan ilacın fiyatı yükselir. İkincisi, bu tip ilaçlar geri ödeme listesinden çıkartılır. Yani sosyal sigortanın dışına çıkar. Ama uzun vadede kamu harcamalarını artırır. Çünkü bu sefer de bu aşırı ve bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınmaya başlanır.”

ABD’de ölümlerin çok önemli bir kısmının ilaç zehirlenmesinden kaynaklandığını dile getiren Özel, 2002’de ABD’de parasetamolün bilinçsiz olarak aşırı dozda kullanılmasıyla 100 ölüm gerçekleştiğini söyledi.

İstanbul Eczacı Odası da, yayınladığı yeni yıl mesajında, ilaç ve eczacılık alanının çok konuşulduğu bir yılın geride bırakıldığını belirtti. 2010 yılına ilaç alanında yaratılmaya çalışılan bir kaos ortamında girildiğini kaydeden İEO “Unutulmasın ki yurdumuzun dört bir yanında halka ilaç hizmeti veren 24 bin eczacı olarak bizler kalıcıyız. Kalıcı olmayanlarsa, bizlerin yok oluşundan yeni rant alanları devşirmeye çalışanlar, halkımızın sağlığını kâr uğruna hiçe sayanlardır” dedi.

(soL – Haber Merkezi)

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.