Vefasız Tayyip'ten 'malum' tavır

Erdoğan, seçildikten sonra kendisini ziyaret eden ve "AKP kapatılmamalı" diyen KESK Başkanı Sami Evren'i "hiç mi işveren olmamışlar, onuncu dakikada kalkıp gidilir mi" diye suçlarken KESK'ten de "malum sendika" diye söz etti.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, görüşmeden çekilen KESK yöneticilerini "hiç mi işveren olmamışlar" diye eleştirdi!

Bilindiği gibi KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''toplu görüşme masasının demokratik olmadığını, sendikaları dışladığını, tek taraflı olduğunu'' savunarak Cuma günü toplu görüşme masasından çekildiklerini açıklamıştı.

Başbakan Tayyip Erdoğan ise kamu emekçilerinin sürdürdüğü eylemle ilgili dün yaptığı konuşmada KESK yönetimini eleştirerek 'Bunlar hiç mi işveren olmamış? Daha toplantının 10. dakikasında masadan kalkılır mı? Oturup bekleseler Hükümetimizin önerilerini duysalar olmaz mıydı? Bu işler böyle olmaz. Sokaklarda yürümekle bu işi çözemezsiniz' dedi.

Sami Evren yönetiminin ilk durağı AKP idi
7 Temmuz tarihinde KESK'in 3'üncü Olağan Kongresi'nin ardından daha önce de bir dönem genel başkanlık görevini üstlenen Sami Evren, yeniden KESK Genel Başkanlığı'na seçilmişti.

Sami Evren KESK yönetiminin başına geçince ilk iş olarak Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmiş, "AKP'nin kapatılmasına karşıyız" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Kamu emekçilerinin örgütlenmesi ve siyaset yapabilmesi başlıklarında Erdoğan ile mutabakata vardıklarını ifade eden Evren, işçi ve kamu çalışanlarının ortak sendikalarda örgütlenebilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşeceklerini söylemişti.

Evren, "Bu gerçekleşirse, grev ve toplu sözleşme hakkı doğal olarak gerçekleşmiş olacak. Ve daha sonra kamu çalışanları tiyatroya dönüşen toplu görüşme süreçlerinden kurtulmuş olacak. Önümüzdeki günlerde bu çalışmaya önem vereceğiz" demişti.

Evren yönetime geçmesinin ardından gerçekleştirdiği Erdoğan ziyaretinden oldukça iyimser ayrılmış, Erdoğan'dan "Ergenekon derinleştirilsin" ricasında bulunmuştu.

Kamu personelinin "hak ettiği" ek zam oranı açıklandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan memura yapılacak ek zam miktarlarını İstanbul'da çalışma ofisinde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile açıkladı. AKP hükümetleri olarak kamu personelinin "hakettiği yaşam standardı"nı yükseltmeyi temel öncelik olarak kabul ettiklerini ifade eden Erdoğan, en düşük memur maaşına 103 YTL, din görevlisi maaşına 112 YTL, öğretmen maaşına 112 YTL, Astsubay çavuş maaşına 127 YTL, Teğmen maaşına 132 YTL, polis memuru maaşına 161 YTL, araştırma görevlisi maaşına 171 YTL, mühendis maaşına 264 YTL ek zam yapılacağını açıkladı.

Ek yük de yok zam da yok
Erdoğan, bu düzenleme sonucunda kamu personelinin kurumlar arası var olan ücret dengesizliğinin giderilmesi ve "eşit işe eşit ücret" sağlanması yönünde önemli mesafe kaydetmiş olunduğunu söyledi. Erdoğan, düzenlemenin tüm kamu çalışanlarına hayırlı olması dileğinde bulundu.

Erdoğan, bir gazetecinin yeni artışın bütçeye ne kadar ek yük getireceği ve ek yükün nasıl karşılanacağı yönündeki soruya "Bunun bütçeye getirdiği yük, 2008'le ilgili olarak 947 milyon YTL. Bütün bunlarla ilgili olarak bazı bakanlıklarımızda döner sermaye ile ilgili olarak havuzlarda toplananları artık tek bir havuzda topluyoruz. Ve bunun yanında yine aynı şekilde bu çalışmayı biz belediye gelirlerinde de yapmıştık. Orda bunları tek havuzda toplamak sureti ile ek yük getirmeden her bakanlığın kendi yapmış olduğu bu dengelemeyi merkezi anlayışa dağıtmayı planladık. Yani ek yük filan gelmiyor" şeklinde cevap verdi.

Evren Başbakan'a tepkili
Sami Evren Başbakan Erdoğan'ın sert eleştirilerinin ardından, demokratik ülkelerde emekçilerin haklarını sokaklarda demokratik tepkilerini ortaya koyarak savunduklarını, bunun yanlış olmadığını ifade ederek, "Başbakan'ı gösterdiğimiz demokratik tepkileri anlamaya davet ediyorum" dedi.

Evren konuyla ilgili "Biz dünden itibaren hukuksal işlemi başlattık. Hükümeti üyesi olduğu Avrupa Konseyi'ne şikayet edeceğiz. Grev ve toplu sözleşme hakkımızı kullanacağız" dedi. Talep ettikleri 1250 YTL'lik temel ücretin "uçuk bir rakam" olmadığını ifade eden Evren, "Uçuk olan 700 YTL kira ödeyen kamu çalışanının nasıl geçindiğidir" ifadesini kullandı.

Evren Başbakan'ın KESK'ten malum sendika diye söz etmesini de eleştirdi.

Daha büyük sokak gösterileriyle tepkilerini ortaya koyacaklarını dile getiren Evren, "Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. KESK bu mücadeleyi büyütecektir" diyerek, eylemlerinin 31 Ağustos'a kadar devam edeceğini ve 21 Ağustos'ta yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci ayağına katılmayacaklarını açıkladı.